Overslaan en naar de inhoud gaan

Hete herfst

We krijgen een hete herfst is het credo van de bonden. Nou ja, dan moet de AbvaKabo FNV wel opschieten, want de herfst is zo weer voorbij.…

Ik kan me de hete herfst van 1983 nog goed herinneren. Ik was toen een jonge journalist. De straten lagen wekenlang vol met vuilnis. Aanleiding voor de vuilnismannen om te staken was het besluit van het kabinet-Lubbers de ambtenarenlonen met 3,5 procent te verlagen. Dat was nog even andere koek dan de nullijn van nu.

 

Het vuilnis in de straten was niet alles. De PTT, voorloper van KPN en later TNT Post, was een rijksdienst - en zo werd de post ook niet bezorgd. Rampzalig. Stel je voor dat e-mails niet meer verzonden worden of aankomen! De economie zou echt plat liggen. Gelukkig is e-mailverkeer geen overheidstaak. Maar de gevangenisbewaarders kunnen anno 2010 nog wel celdeuren openzetten.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

In het regeerakkoord staat 18 miljard euro aan bezuinigingen, waarvan 6,5 miljard op de overheid. De AbvaKabo kwam meteen in beweging met een looneis van structureel 2 procent. Verder wenst de bond een dure aanpassing van het loongebouw, geen gedwongen ontslagen, het in vaste dienst nemen van tijdelijke arbeidskrachten en handen af van de bevoorrechte positie van overheidsdienaren middels het ambtenarenrecht.

 

De AbvaKabo heeft niet bekendgemaakt wat de kosten zijn van dit eisenpakket (als het al doorgerekend is), maar het is niet gewaagd te veronderstellen dat Rutte en de zijnen de bezuiniging van 6,5 miljard wel kunnen vergeten als dit eisenpakket wordt ingewilligd. De vakbond wil niet minder, maar meer geld uitgeven in economisch slechte tijden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Klaarblijkelijk vergat de bond dat rijksambtenaren er de afgelopen 4 jaar meer op vooruit zijn gegaan dan hun collega’s bij lagere overheden en werknemers in de marktsector. Gedurende 4 jaar kregen de rijksambtenaren er elk jaar gemiddeld 3,3 procent bij - dat is geen kleingeld.

 

Toen deze week bekend werd dat het kabinet voor 2011 en 2012 inzet op de nullijn, riep onderhandelaar van de AbvaKabo Jan Willem Dieten onmiddellijk dat minister Donner het probleem nu dubbel zo groot maakte. ‘Dit bevalt ons niet’, liet Dieten weten. Dus gaan we van die Jan Willem nog veel horen. Maar misschien moet de vakbond ook eens in de spiegel kijken. Hakken in het zand, overvragen en niet meedenken: dat is wel erg 1983. Zie ook de analyse op pagina 13.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in