Advertentie

Korpschef: actie tegen krakers 'niet professioneel'

Burgemeester Eberhard van der Laan zei eerder al dat het er niet goed uitziet hoe de politie een aantal krakers in de Simon Stevinstraat heeft benaderd.

22 mei 2012

De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft een politieactie tegen krakers in Amsterdam ,,niet professioneel" genoemd. Hij zei dat tegen de Amsterdamse zender AT5.

Inslaan met wapenstok

Burgemeester Eberhard van der Laan zei eerder al dat ,,het er niet goed uitziet’’ hoe de politie zondag 13 mei een aantal krakers in de Simon Stevinstraat heeft benaderd. Op beelden is te zien dat een agent herhaaldelijk op een groep krakers inslaat met een wapenstok. Aalbersberg benadrukte dat het wel nodig was dat de politie geweld gebruikte. Maar vooral aan het einde van de beelden ziet hij ,,elementen in het optreden" die ,,niet of minder professioneel" zijn. Volgens hem bestudeert de politie de beelden om te kijken hoe het ,,volgende keer beter en professioneler kan".

Completer beeld 

De korpschef vindt het echter te vroeg voor excuses. De politie wil volgens hem eerst een completer beeld krijgen van wat er precies is voorgevallen. Bij de actie zijn volgens Kraakgroep Oost meerdere krakers mishandeld door agenten. Daarbij liepen mensen letsel op, uiteenlopend van kneuzingen en blauwe plekken tot hersenschuddingen en bijtwonden van een politiehond. Een groot aantal van de 38 krakers die werden gearresteerd, liet weten aangifte tegen de politie te doen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Of zoals de gewone burger denkt, als je er niet voor de deur had gelegen toen je verzocht werd op te krassen, had je nu niets te klagen gehad.

Uiteindelijk kosten deze krakers de gemeenschap een hoop geld, en grote kans dat ze daar niet zelf de loonbelasting voor ophoesten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jos Praat / beleidsadviseur
Jan, mag het iets genuanceerder? Je hebt krakers die er een bende van maken. Maar je hebt ook krakers die de samenleving een dienst bewijzen door speculatie aan het licht te brengen en waardevolle panden die dreigen te verkrotten veilig te stellen. Een prachtig voorbeeld daarvan is het Pandercomplex in Den Haag. En krakers die een langdurig leegstaand woningcomplex in de Schilderswijk betrokken en opknapten, werden door de buurt en de wijkagent van harte welkom geheten. De angst voor brandstichting en druggebruik werd weggenomen. En de speculant werd plotseling wakker. De krakers hadden hun doel bereiekt en vertrokken en het complex werd opgeknapt. Zo kan het dus ook.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ron / adviseur
Volgens mij hebben we in dit land afgesproken dat kraken verboden is. Zonder handhaving is het verbod zinloos. Een kraker dient zich simpelweg te verwijderen als dat hem wordt opgedragen. Tja, doe je dat niet, dan moet je niet zeuren over de gevolgen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie