Advertentie

'Kleine gemeenten niet tevreden over VNG'

Ruim twee op de vijf kleine gemeenten voelt zich onvoldoende vertegenwoordigd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een even groot aantal zou zich willen aansluiten bij een vereniging die alleen hun belangen behartigt.

23 september 2008

Dat blijkt uit een enquête onder 112 gemeentesecretarissen uitgevoerd door markt- en opinieonderzoeksbureau Team Vier. Kleine gemeentes hebben minder dan 26.000 inwoners.

 

Geen issue
Gemeentesecretaris Wim van Grimbergen uit de gemeente Nederweert (16.700 inwoners) heeft niet meegedaan aan de enquete. Het onderwerp leeft dan ook niet zo in zijn gemeente. ‘Er zijn wel eens discussies dat er meer aandacht is voor de Randstad, maar dat hangt ook van het onderwerp af. Maar het is hier geen issue.’ Persoonlijk ziet hij weinig heil in een aparte vereniging voor kleine gemeenten. ‘Ik vind het een zwaktebod. Ik verwacht dat het weinig zoden aan de dijk zet. Je bent beter uit met één vereniging, want Den Haag luistert beter naar een totaal van gemeenten dan naar enkele gemeenten.’

 

Bestuurskracht
Volgens Van Grimbergen hangt de omvang van een gemeente ook niet af van het aantal inwoners, maar van hun taken en bestuurskracht. ‘Het is belangrijker voor het zelfstandig functioneren dat je zelf je broek kunt ophouden. Als dat lukt, dan is het ook rechtvaardig en kun je het los zien van het aantal inwoners.’ Nederweert voelt zich dan ook wel vertegenwoordigd door de VNG.

 

Samenwerking
De VNG zelf wijst er ook op dat een kleine gemeente anders is door het oppakken van taken. ‘Als dat goed gaat, is er geen probleem. Als het niet goed gaat, moet je dat oplossen door bijvoorbeeld samenwerking of een fusie. Wij staan voor lokaal, krachtig bestuur. Als gemeentebestuur moet je daar invulling aan geven’, aldus woordvoerder Asha Khoenkhoen.

Evenwichtig
Het onderzoek, dat in opdracht van gemeente.nu is uitgevoerd, heeft de VNG niet ontvangen. ‘Het onderzoek is in het kader van de Grote Dag van de Kleine Gemeenten. Vaak hebben mensen er ook belang bij om zoiets te presenteren op zo’n dag. Blijkbaar is 60 procent wel tevreden. Wij zijn er voor alle gemeenten  en ons beleid wordt bepaald door de stemmen van alle 443 gemeenten. Daarbij zijn we er ook bewust mee bezig om een evenwichtige verdeling in onze commissies te bewerkstelligen op allerlei gebieden.'

 

Lees ook:
‘Gemeenteraad is hét probleem’ (05/09/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie