Advertentie

Regulering wiet vindt geen kamermeerderheid

GroenLinks, D66 en SP willen dat het roer wordt omgegooid en dat er met gereguleerde wiet geëxperimenteerd moet kunnen worden om uit te vinden of dat werkt tegen misdaad.

20 februari 2014

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft nog steeds een meerderheid in de Tweede Kamer voor zijn beleid tegen (experimenten met) regulering van de wietteelt. Hij houdt dat dus ook gewoon vol, bleek woensdag opnieuw tijdens een debat. Ook al zegt coalitiegenoot PvdA dat het huidige coffeeshopbeleid 'niet werkt' en dat het 'hervormd' moet worden.

Gereguleerde wiet
Ook GroenLinks, D66 en SP willen dat het roer wordt omgegooid en dat er met gereguleerde wiet geëxperimenteerd moet kunnen worden om uit te vinden of dat werkt tegen misdaad. Genoemde partijen vinden ook dat de minister de ideeën en een manifest daarvoor van tientallen burgemeesters te lichtvaardig aan de kant heeft geschoven. ,,Ik heb zelden een minister zo respectloos zien omgaan met het lokale gezag'', klaagde Magda Berndsen van D66. Opstelten zegt dat hij er juist veel tijd in heeft gestoken.

Wiet voor export
Opstelten zei wel dat zijn cijfers over export 'aannames' zijn, want ze gaan natuurlijk over een illegale branche. Hij heeft telkens beweerd dat regulering van de teelt niet werkt tegen criminaliteit, omdat 80 procent voor de export bestemd is. Verschillende partijen twijfelden aan de cijfers en willen nader onderzoek ernaar. De minister gaat daartoe onmiddellijk opdracht geven. Niet omdat hij het nodig vindt, maar omdat hij geen twijfels wil laten bestaan. Hij is overtuigd van zijn zaak, omdat de cijfers van vakmensen komen.

Partijpolitiek
De regeringspartijen PvdA en VVD vlogen elkaar tijdens het debat nog even in de haren, toen Marith Rebel van de PvdA erop wees dat ook VVD-burgemeesters genoemd manifest hadden getekend. Volgens Ard van der Steur van de VVD is het een staatsrechtelijk onjuiste en zelfs 'verfoeilijke' suggestie om burgemeesters in verband te brengen met partijpolitiek.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bart wakker / vice president
Tja, iedereen ziet hoe belachtelijk dit is. De politiek gaat tegen beter weten in, om ideologische en partijpolitieke redenen (VVD!), hierin mee.En dan vraagt men zich af waarom mensen zich afkeren van de politiek. Walgelijk walgelijk walgelijk.
Jos Praat / beleidsadviseur
Nee zeg, stel je voor! Je moet er toch niet aan denken dat er eindelijk eens een verstandig besluit over dit idiote repressief beleid wordt genomen. Gaan we nu dus ook alle drankwinkels en de productie van alcohol onder curatele stellen?
Advertentie