Advertentie

Jos van Rey op voorlopige kieslijst Roermond

Het van corruptie verdachte ex-raadslid van de VVD Jos van Rey staat op de voorlopige kieslijst in Roermond.

13 september 2013

De leden van de afdeling Roermond van de VVD beslissen maandag of Jos van Rey definitief op de groslijst komt te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Van Rey staat al op de voorlopige kieslijst, zei voorzitter Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond donderdag. Daarover wordt maandag gestemd.

Zeer populair
In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten. De lijst die maandag onderwerp van gesprek vormt, is een alfabetische kandidatenlijst. De in opspraak geraakte VVD'er Van Rey is in Roermond zeer populair. Binnen de lokale VVD is er nauwelijks oppositie tegen zijn kandidatuur.

Geen aanklacht
Een woordvoerster van VVD-partijvoorzitter Benk Korthals liet donderdag weten het ,,schadelijk voor de VVD'' te vinden dat nog steeds niet duidelijk is of het Openbaar Ministerie Van Rey gaat vervolgen. ,,Er ligt op dit moment geen aanklacht tegen Van Rey en de feiten zijn onbekend. Deze lange periode van onzekerheid is voor de VVD schadelijk'', aldus de woordvoerster.

Waarheidsvinding
Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. De woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) gaf in een reactie aan dat het onderzoek nog ,,geruime tijd'' zal duren. ,,Het doel van het OM is waarheidsvinding. Dat brengt met zich mee dat er een tijd mee gemoeid is.''

Afstand bewaren
De woordvoerster van Korthals benadrukt dat het hoofdbestuur niet gaat over de groslijst, maar wel aan in opspraak geraakte politici adviseert om afstand te bewaren tot de politiek zolang ze in opspraak zijn. Zij stelt dat de groslijst die maandag wordt vastgesteld ook nog door de onlangs ingestelde integriteitscommissie van de partij wordt voorgelegd.

Geen contact met hoofdbestuur
Volgens Cillekens is er nog geen contact geweest met het hoofdbestuur. ,,In zijn algemeenheid heeft het hoofdbestuur gelijk. Maar Van Rey heeft vorig jaar meteen zijn verantwoording genomen door zijn functies neer te leggen. Een politicus leeft in een glazen huis en kan zich niet verweren tegen aantijgingen. Daarom zou het de verantwoordelijkheid van het OM moeten zijn om binnen een redelijke termijn met uitkomsten te komen. Maar er is na al die tijd nog niet eens een aanklacht.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie