Slechts één procent
Het aantal mensen dat niet gaat stemmen door regen, is echter een stuk lager dan algemeen werd gedacht. Bij een gigantische regenbui gaat 1 procent minder naar de stembus. Is het warm weer, dan is de opkomst 1 procent hoger.
Weersomstandigheden
Het maandag naar buiten gebrachte onderzoek is de eerste studie naar de relatie tussen weer en kiezersopkomst in Nederland. De sociologen Rob Eisinga, Manfred te Grotenhuis en Ben Pelzer hebben de weersomstandigheden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 1971 tot en met vorig jaar onderzocht.
Afhakers bij stemmen tijdens regen slechts 1 procent
Als het regent, gaan er minder mensen stemmen. Is het lekker weer, dan is de opkomst hoger. Dat werd al algemeen aangenomen en is nu ook…
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
al eind jaren tachtig werd in Leiden bij de vakgroep politieke wetenschappen olv van Rudy Andeweg gekeken naar dit verband. ik heb als studentassistent nog vele kranten doorgespit om de toenmalige weerberichten vast te stellen. oud nieuws dus
Het mag dan oud nieuws zijn, maar er is toch iets geks mee. Bij regen komt 1% minder opdagen. Maar één procent van wat? Van een opkomst die er niet was?
Bij mooi weer komt 1% méér, maar van welk aantal? Hoe weet men dat nou?
Is dit een raar onderzoek of incomplete berichtgeving?
Als stembureaulid gedurende vele jaren kan ik uit ervaring melden dat het wel degelijk flink uitmaakt (meer dan 1 % van de gebruikelijke opkomst) als het slecht weer is. Dit is een flutonderzoek.