Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer rijksgeld naar grote plattelandsgemeenten

Tien grote plattelandsgemeenten kunnen de krimp te lijf gaan, maar dan willen ze wel meer geld en beleidsruimte. De wensen staan in een…

Er moet een 'herstructureringsfonds transitie platteland’ komen. Grote plattelandsgemeenten moeten bovendien extra geld uit het gemeentefonds krijgen.

Beleidsruimte

Ook moeten grote plattelandsgemeenten in de nieuwe regeerperiode meer eigen beleidsruimte krijgen om de specifieke plattelandsproblematiek op innovatieve wijze te lijf te kunnen gaan. Dit boodschappenlijstje heeft de P10 - het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten - opgesteld. De wensen en voorstellen zijn in een Position Paper neergelegd. Huidige en nieuwe Kamerleden krijgen die de komende tijd onder de neus geduwd.

De P10-gemeenten zijn Aa en Hunze, Berkelland, Borger-Odoorn, Bronckhorst, Hollands Kroon, Hulst, Ooststellingwef, Opsterland, Schouwen-Duiveland, Sluis en Westerveld. Ze liggen verspreid over Nederland, tellen samen 340.000 inwoners en hebben samen een grondoppervlak groter dan Zuid-Holland.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Herstructureringsfonds

In het voorgestelde herstructureringsfonds transitie platteland moeten overheden, corporaties en bouwers van nieuwe woningen geld moeten storten om vernieuwing tot stand te brengen. Ook de landelijke overheid moet daaraan een steentje bijdragen, vindt het samenwerkingsverband.

Een herverdeling van het Gemeentefonds is in de ogen van P10 noodzakelijk. ‘De huidige verdeling doet in te veel gevallen geen recht aan de werkelijkheid.’ Voor de besteding van het geld moet meer beleidsruimte komen. Stringent geoormerkt geld staat de lokale zoektocht naar oplossingen in de weg.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Opheffingsnorm

Als voorbeeld noemt de P10 de vervoersproblematiek. Nu rijden er busjes van onder meer bezorgers van thuismaaltijden, scholen en bibliotheek door de dorpen. Dit is niet meer te betalen. Als het vervoer slimmer kan worden georganiseerd, kan een vervoersaanbod blijven bestaan. ‘Ontschotting van de budgetten (Wmo, scholierenvervoer en ov-financiering) maakt openingen naar nieuwe combinaties mogelijk’, zo staat in het wensenlijstje aan het nieuwe kabinet. Nu wordt elk type vervoer uit een ander potje worden betaald.

Ook willen de plattelandsgemeenten zelf beoordelen welke norm voor openhouden of sluiten van scholen redelijk is. De opheffingsnormen liggen nu landelijk vast.

Zoektocht

Rigoureuze en generieke regelgeving en strikt geoormerkte budgetten moeten lokale oplossingen en de zoektocht naar nieuwe wegen niet in de weg staan, vindt de P10. ‘Zoals de lokale overheid haar beleid stuurt op resultaten, zo moet ook de landelijke overheid doelen formuleren in plaats van processen voorschrijven en strak formuleren.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janske

Dat vind ik niet redelijk, die grote gemeenten hebben is niet verantwoord met het geld omgegaan. De kleine gemeenten die goed hebben bestuurd moeten door fouten van grote gemeenten worden afgerekend.

Op 16 augustus 2012, 08:40
Ambtenaar

na Utrecht houdt Nederland op, wie weet het nog niet!!!

Op 16 augustus 2012, 09:22
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere

Big was beuatyful en mooi, nu blijkt een behoorlijke zooi
De kleine gemeenten streden zich moe
en na de fusie kregen ze extra kosten toe
het is net zo'n rommeltje als in het Gooi.
De grotere sachaal wordt door iedereen betreurd
alleen de politiek zegt:Er wordt gezeurd.
Men legt zichzelf steeds in de luren
slechts op kleine schaal kan men hier besturen
en alleen D'66 is met de schaalvergroting nog niet uitgeleurd

Op 16 augustus 2012, 10:06
spiedend oogje

@meeloper,
Inderdaad, als ik vanuit het noorden Utrecht benader, vraag ik mij wel eens af hoe en wanneer het zo mis is gegaan met ons dapper landje.

Op 16 augustus 2012, 11:16
M.Stevens

Als dit doorgaat, gaan grote plattelandsgemeenten zich ongetwijfeld "op de kaart zetten" met nieuwe stadskantoren, met de aanleg van nog meer bedrijvenparken, poenerige pensionadaparken, met buitenlandse dienstreizen en kan de problematiek van de grote steden en de kleine gemeenten minder goed worden aangepakt.

Op 16 augustus 2012, 11:36
Veroniek Clerx

'Oormerken' is volgens mij van oorsprong een agrarisch woord. Maar wie, in Den Haag en wijde omgeving, weet dat nog? Hebben de bestuurders van die grote plattelandsgemeenten nog wel oog voor de oorspronkelijke en ooit vrijwel enige economische sector op hun grondgebied. Zou tractorvervoer (zie foto) eventueel nog een optie kunnen zijn?
Dreigend voedseltekort is zomer 2012 een hot, zelfs mondiaal item. Dus 'Plattelandsgemeenten' , loop niet opnieuw achter de randstedelijke feiten aan en transiteer niet zover, dat je niet meer terug kunt.

Op 17 augustus 2012, 12:16
Sjoerd Visser

Ik vraag me af waar men het geld vandaan wil halen...zónder dat andere gemeentes en/of hun inwoners daar het slachtoffer van worden. Want men bezuinigd NL al helemaal kapot voor onzinnige steeds veranderende regelgevingen, en de komende bezuinigingsaanslagen zijn aanstaande.

Op 17 augustus 2012, 13:00

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in