Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer regie nodig bij samenvoeging provincies

De aanpak van minister Donner is nu nog te vrijblijvend bij de samenvoeging van provincies. Een staatssecretaris of regeringscommissaris…

Het kabinet kan steviger de touwtjes in hand nemen bij het samenvoegen van gemeenten en provincies. De aanpak van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) is nu nog te vrijblijvend. Een staatssecretaris of regeringscommissaris zou de regie kunnen krijgen over het proces.

Niet alleen van onderaf
Dat staat in een advies van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) dat dinsdag is verschenen. Het kabinet wil dat in het noorden van de Randstad Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samengaan. Ze moeten voor het eind van het jaar een plan op tafel leggen. De Rob waarschuwt dat niet kan worden volstaan met schaalvergroting van onderaf.

Afbakenen

Donner zou een aantal uitgangspunten op papier moeten zetten die meer richting geven aan de herinrichting van het bestuur. Dan gaat er onder meer om eerst de taken van gemeenten en provincies te verdelen en af te bakenen en daarna pas vast te stellen op welke schaal deze moeten worden uitgevoerd. Deze aanpak kan worden uitgeprobeerd bij de drie provincies in de noordelijke Randstad.

Gemeenten

De gemeenten krijgen er taken bij op het gebied van de jeugdzorg en de sociale zekerheid, maar dan moet de rijksoverheid wel ophouden precies in de gaten te houden hoeveel geld dit kost en wat de gemeenten op deze terreinen precies voor prestaties moeten gaan leveren. Dat moeten de lokale overheden zelf gaan regelen. Het Rijk kan met de provincies en gemeenten dan hoogstens nog afspraken maken over de te verwachten maatschappelijke effecten van het beleid.

Groene Hart

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De raad vraagt ook nog aandacht voor het Groene Hart van de Randstad. Nu valt die nog onder drie provincies, maar de raad stelt voor de verantwoordelijkheid voor dit gebied bij Zuid-Holland onder te brengen.

Randstadprovincie
De Raad adviseert de Tweede Kamer om 'meer voortverendheid en regie' van het kabinet te vragen bij bestuurlijke schaalvergroting in de Randstad. Schaalvegroting is onvermijdelijk, vindt de Rob. Nader onderzoek over nut en noodzaak is al genoeg verricht.

Vaart

D66-Kamerlid Gerard Schouwis het met de Raad eens dat dit kabinet te weinig vaart maakt met de herinrichting van het bestuur in Nederland. 'Het kabinet blijft maar praten en doorpraten. Zelfs onze poldercultuur heeft grenzen. De Randstadprovincie moet hoe dan ook komen, maar het kabinet durft geen stappen te zetten uit angst voor zijn gedoogpartner.'

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

PVV
Vorige week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een motie van de PVV om de kabinetsinitiatieven die tot een Noordelijke Randstadprovincie leiden te stoppen. Schouw wil van minister Donner weten of het kabinet de motie gaat uitvoeren en wat voor gevolgen dit heeft voor de belofte van het regeerakkoord voor één Randstadprovincie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser

Dit is weer net zo'n geldverslindende manier om te zorgen dat de regering geldstromen zelf kan blijven beheersen zonder dat er wat terugvloeit naar de mensen die dat geld moeten betalen. Net zoals men ooit riep: minder regels...maar vervolgens een struktuursverandering op touw zet waardoor er zoveel geschoven en verplaatst moet worden dat er van de regel- en geldbesparing NIETS terecht komt. Vooral niet als de overheid zich daar zelf mee bemoeit: die komt namelijk niet met oplossingen maar die verschuiven de problemen door naar lagere overheden en anderen die de problemen NIET veroorzaakt hebben. Dat afschuifsysteem sloopt ons land al jaren, maar de lafheid in de regering om ECHT eens te snijden in EIGEN VLEES is groter dan echte daadkracht...bij henzelf! Die geldverslindende bestuurscultuur die men in stand houdt en ons land verder naar de vaantjes helpt houdt men -koste wat het kost- in stand, zelfs in de regering. Helaas blijft de bron ons land verder vervuilen en verzieken.

Op 9 november 2011, 00:32
Jan

De gedachte dat groter altijd beter is, is zó achterhaald door de praktijk. Toch blijven oude-stijl-denkers als de Raad voor het openbaar bestuur erop hameren. Treurig.

Op 9 november 2011, 10:27

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in