Afgetreden
Baggerman trad medio juni dit jaar af als gedeputeerde om een signaal aan de samenleving te geven. Twee weken later wordt ze weer geïnstalleerd als gedeputeerde om volgens haar ‘de klus af te maken’. Direct na de zomervakantie begon ze aan een volledige masteropleiding.
Provincie betaalt halve ton voor studie gedeputeerde
Gedeputeerde Sascha Baggerman van provincie Noord-Holland is in september gestart met de opleiding 'Master of Public Administration',…
Studieverlof
De opleiding 'Master of Public Administratie' de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), bedraagt ruim 50.000 euro, inclusief de kosten voor twee maanden durend verplicht verblijf in het buitenland. De buitenlandse trips in het kader van deze opleiding gaan onder andere naar de Verenigde Staten, Australië en India. Daarnaast krijgt Baggerman voor de studie gratis één dag per week studieverlof om de lessen te volgen.
Verbijsterd
De provincie Noord-Holland heeft bevestigd dat de gedeputeerde met de kostbare opleiding is gestart. De SP-fractie in Noord-Holland neemt de zaak hoog op. Daarom zal de SP in Noord-Holland vragen stellen over de masteropleiding van PvdA-gedeputeerde Sascha Baggerman.’Ik ben er verbijsterd over dat de provincie die studie vergoedt’, zegt SP-fractievoorzitter Dago Wellink tegen de Telegraaf. Wellink zet grote vraagtekens bij het feit of de studie van de gedeputeerde bekostigd zou moeten worden met geld van de belastingbetaler.
Onder vuur
De provincie Noord-Holland lag het afgelopen jaar regelmatig onder vuur. Eerst vanwege het verlies van ruim € 78 miljoen in de Icesave affaire, daarna door het dure afscheidsfeest van ex-gedeputeerde Hooijmaijers en de hoge declaraties van gedeputeerden zonder bonnen.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben verbijsterd door dat graaien in de publieke pot. Deze dame is pas nog afgetreden om haar deelverantwoordelijkheid te nemen voor het feit, dat door onzorgvuldig beleggen 100 miljoen belastinggeld in rook is opgegaan om daarna doodleuk zichzelf nog eens geld toe te stoppen van de resterende belastinggelden. De PvdA ontwikkelt zich steeds openlijker als de partij van het grote graaien, met al die bestuurders in het semipublieke domein.
Het erge is dat ik hier niet eens meer over verbaast ben. Het schijnt steeds meer en meer als normaal gezien te worden dat van de publieke pot de zgn. " bestuurders" het buitenland "moeten" afreizen om andere inzichten te krijgen. Ook is het schering en inslag dat onze zgn. "hoge dames en heren" van de publieke pot exorbitant hoge bedragen ontnemen voor het eigen carriereverloop waarbij rustig de vraag gesteld mag worden of deze in de toekomst wel bijdraagt aan resultaat voor de maatschappij. Zelfs afspraken hierover vindt men vaak onnodig op dat niveau, terwijl wanneer een "gewone" werknemer een "lullig" opleidinkje wil volgen, deels zelf moet betalen, in eigen tijd en toch wel direct merkbaar in de functie waarin deze werkzaam is/geacht wordt. Op dergelijke niveaus is nooit een crisissituatie, toch?!!??!!???!?! en kan het gewoonweg niet op, allemaal heel erg noodzakelijk, toch?!?!?!?!?
Aanvullend: mevrouw Baggerman, neem ook nu uw verantwoordelijkheid en betaal zelf net als iedere andere werknemer (100% als het niet direct relateerbaar is aan uw huidige functie en eigenlijk zuiver gekeken voor uw eigen carriere is, 75% wanneer het nauwelijks relateerbaar is enz. en en ook gewoon eigen tijd!)
Op haar website zegt de provincie het belangrijk te vinden te investeren in haar medewerkers. Daar zit nu net het probleem: mevrouw Baggerman is helemaal geen medewerker, maar bestuurder. Als bestuurder beschikt zij bijvoorbeeld ook over een dienstauto met chauffeur en over een andere rechtspositie dan medewerkers. Bestuurders zeggen te vrij te willen zijn om af te treden als de situatie dat nodig maakt, zoals in de Islandbanki-zaak. Als je je dan geconfron-teerd weet met een studieschuld van een halve ton zou deze bestuurlijke vrijheid ernstig in het gedrang kunnen komen. Benieuwd wat Elzinga hier van vindt.
Hans (afdelingsmanager) heeft gelijk, maar in tegenstelling tot hem ben ik niet zo benieuwd wat bestuursrechtsgeleerde Elzinga hier van vindt. Elzinga is ongetwijfeld zeer goed op de hoogte van de geldende regelgeving, maar welke regels kunnen dit soort zaken nog in goede banen leiden als een basaal normbesef bij bestuurders zozeer afwezig is? "Wat baten wetten zonder goede zeden?" Mevrouw Baggerman heeft met deze laatste "regeling" voor zichzelf een excellente reden gecreëerd om voor de tweede keer in een paar maanden af te treden, ditmaal definitief.
Pardon? Houdt het dan nooit op?
PvdA:
Partij van de Aasgieren
Als PvdA lid moet ik helaas aangeven dat de vorige schrijver wel een punt heeft.
Gelukkig weet ik dat ook in mijn partij de integere en betrouwbare bestuurders en politici nog steeds de overgrote meerderheid vormen. Zoals hoop ik ook in de andere partijen, maar ook daar heb je excessen, zoals uit de bonnetjes affaire met hoofdrolspelers uit Groen Links en de VVD weer is gebleken.
Maar dit soort berichten doen de politiek geen goed en zal het toch al afgenomen vertrouwen in politici alleen maar doen afnemen.
Ik ben er nu ook even niet trots op om PvdA lid te zijn. Maar ik blijf wel lid, om de noodzaak van integriteit te blijven onderstrepen, zodat het hopelijk straks een vanzelfsprekendheid wordt voor iedereen en dat een PvdA erecode overbodig wordt.
Als Baggerman in navolging van Hooimaijers en Borghout terecht opstapt, is het een mooi moment om de meest integere gedeputeerde van Noord Holland weer terug te halen: Cornelis Mooij, die als gedeputeerde slechts 1 keer een broodje kaas en een strippenkaart heeft gedeclareerd, waarschijnlijk ook nog om zijn chauffeur een wel verdiend vroeg avondje thuis te bezorgen. Goed voorbeeld doet volgen!