Advertentie

Hoge Raad: vrijspraak ambtenaar onterecht

Voormalig directeur realisatie werken J.J. van Rijkswaterstaat in Noord-Holland is volgens de Hoge Raad ten onrechte vrijgesproken van corruptie. De raad heeft vrijdag de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag vernietigd.

02 juni 2008

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde J. eerder tot 240 uur werkstraf voor het aannemen van giften van bouwbedrijf Koop Tjuchem. In hoger beroep sprak het hof hem echter vrij. De rechters in Den Haag vonden het aannemelijk dat de oud-topambtenaar niet wist dat de hem aangeboden golfreisjes als steekpenningen waren bedoeld.

 

De Hoge Raad concludeert dat het hof in Den Haag een verkeerd criterium heeft toegepast. Een ambtenaar is niet alleen strafbaar als hij weet of begrijpt dat de giften waren bedoeld voor corruptie. Ook als hij bewust de kans heeft aanvaard dat de bedoeling van de giften was om een wederdienst te krijgen, kan hij zich aan corruptie schuldig maken.

 

J. had als hoofd realisatie werken bij Rijkswaterstaat in Noord-Holland een belangrijke rol bij het gunnen van opdrachten aan aannemers. Hij maakte tussen 1993 en 2001 golfreisjes op kosten van Koop Tjuchem, het bedrijf waar ook klokkenluider Ad Bos werkte, die de roemruchte bouwfraude aanslingerde. Tegen Bos loopt een strafzaak wegens omkoping van J.

 

In een reactie laat mr. G.P. Hamer, de advocaat van J., weten dat de Hoge Raad met zijn uitspraak geen inhoudelijk oordeel geeft over de vraag of zijn cliënt schuldig of onschuldig is. ‘De Hoge Raad heeft slechts duidelijk gemaakt dat het Hof naar de mening van de Hoge Raad de gegeven vrijspraak onvoldoende gemotiveerd had’, aldus Hamer. ‘Duidelijk zal zijn dat mijn cliënt het betreurt dat aan zijn juridische nachtmerrie nog geen einde is gekomen.’

 

J. moest maandag bij het gerechtshof in Den Haag verschijnen als getuige in de strafzaak tegen Ad Bos. Hij weigerde een verklaring af te leggen en beriep zich op zijn zwijgrecht. Bos op zijn beurt ontkende dat de golfreizen bedoeld waren als snoepreisjes. Ook ontkende hij dat hij J. getrakteerd had op een bezoek aan het Amsterdamse bordeel Yab Yum.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie