Het gebrek aan geschikte burgemeesterskandidaten wekt de bezorgdheid van het CDA in Zuid-Holland. De Statenfractie wil weten of geringe salariëring, het politieke afbreukrisico en het gedwongen verhuizen geschikte kandidaten afschrikt.
Schaarste aan burgemeesters leidt tot CDA-vragen
Het gebrek aan geschikte burgemeesterskandidaten wekt de bezorgdheid van het CDA in Zuid-Holland. De Statenfractie wil weten of geringe…
Belemmeringen
Het Zuid-Hollandse Statenlid Peter Lamers vraagt het Zuid-Hollandse provinciebestuur welke wijzigingen noodzakelijk zijn om het burgemeestersambt weer aantrekkelijk te maken voor grotere groepen kandidaten. Ook is Lamers benieuwd hoe het provinciebestuur een belemmering als het politieke risico dat een burgemeester door de raad wordt weggestuurd, wil wegnemen. Verder wil Lamers weten of Zuid-Holland, net als de provincie Gelderland, waarnemend burgemeesters benoemd om zo de mogelijkheden te vergroten dat mensen van buiten het openbaar bestuur kans maken op een burgemeesterspost.
Serieus
Lamers wil van het provinciebestuur ook horen of minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst is geïnformeerd over de schaarste aan goede burgemeesterskandidaten. Hij vraagt ook of en wat de minister aan dit probleem gaat doen. Het CDA vindt dat er sprake is van een serieus probleem. De fractie verwijst naar de waarschuwing van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin Jan Franssen (VVD) dat de kwaliteit van het openbaar bestuur op de tocht staat.
Onervaren
Aanleiding voor de bezorgdheid en de vragen van het CDA is het artikel ‘De nieuwe burgemeester is een oude man’ in Binnenlands Bestuur van 21 november. Uit een rondgang langs een vijftal commissarissen van de Koningin bleek dat het aanbod van burgemeesterskandidaten verschraalt en kleiner wordt. De kwaliteit holt achteruit omdat onervaren en vooral oudere wethouders solliciteren. Jonge dertigers maken nauwelijks kans op het burgemeesterschap.
Minister
De Limburgse CDA-commissaris Léon Frissen zei – onder verwijzing naar de benoeming van de jonge dertiger Camiel Eurlings tot minister van Verkeer en Waterstaat – dat ‘je in dit land als 32-jarige eenvoudiger minister kunt worden dan burgemeester.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
laten we eerlijk zijn: Aftredende ministers, Kamerleden en staatssecretarissen die halverwege ''hun rit'' wat anders willen,
ze worden allemaal burgemeester. Geen wonder dat een jonge man of vrouw niet solliciteert naar zo'n job. Het CDA doet er verstandig aan dit soort ''nepotisme'' aan te vatten in plaats van vragen te stellen waarop menigeen het antwoord al weet.
Zo langzamerhand is de regel "Iedere Nederlander is in elke landsbediening benoembaar'' door deze gang van zaken behoorlijk (misschien wel helemaal) uitgehold.