Bestuurslid Har Frenken van Waterschap Limburg is opgestapt. Dat gebeurde woensdagavond na een fikse ruzie tussen hem en dijkgraaf Patrick van der Broeck. Frenken stapte op nadat binnen het bestuur de vraag werd gesteld of er nog voldoende vertrouwen is in samenwerking tussen hem en de overige leden van het dagelijks bestuur, maakte het waterschap bekend.
Bestuurslid Waterschap Limburg stapt op
Bestuurslid Har Frenken van Waterschap Limburg is opgestapt. Dat gebeurde woensdagavond na een fikse ruzie tussen hem en dijkgraaf Patrick…
Verkeerde keelgat
Een brief die Frenken woensdagavond voorlegde schoot de rest van het dagelijks bestuur in het verkeerde keelgat. In die brief verweet Frenken dijkgraaf Van der Broeck (CDA) belangenverstrengeling omdat de dijkgraaf een onderzoek aanstuurde in een gronddeal in Venray waar hijzelf als wethouder en later gedeputeerde van de provincie bij betrokken was. Een gesprek dat Frenken naar eigen zeggen hierover in april met de dijkgraaf had, zou 'tot een escalatie geleid' hebben.
Integriteitsmelding
Frenken, die namens de agrariërs in het waterschap zit, deed hierover naar eigen zeggen een integriteitsmelding bij waarnemend gouverneur Johan Remkes. Dat zette kwaad bloed, en niet veel later deed een medewerker een melding tegen Frenken, waarna het waterschap een detectivebureau inschakelde.
Stuk grond
Het ging daarbij om een stuk grond in Beesel dat zijn vrouw had aangekocht, waarin het waterschap ook geïnteresseerd was. Frenken had verzuimd het waterschap daarvan op de hoogte te stellen.
Onhandig
Volgens het waterschap toonde het onderzoek door het detectivebureau aan dat Frenken 'onhandig' heeft gehandeld. Wel erkent het dat er geen aanwijzingen zijn dat Frenken of zijn echtgenote met voorkennis hebben gehandeld. Frenken besloot woensdagavond de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.
Motie van wantrouwen
De brief die Frenken schreef leidde tot een vertrouwensbreuk binnen het bestuur. De fracties binnen het algemeen bestuur willen een onderzoek naar de uitlatingen van Frenken in zijn brief.
Het algemeen bestuur moet volgens een woordvoerster van het schap beslissen hoe nu verder. Dit mede omdat Frenken spreekt van een motie van wantrouwen tegen een lid van een coalitiefractie. (ANP)
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoppa, het volgende hoofdstuk. Daar zullen er nog wel een paar volgen.
In het dagelijks bestuur zit ook iemand tegen wie al in 2019 aangifte is gedaan bij het OM.
Ach, die arme Roemer, want Remkes heeft niet opgeruimd voor 1 december.
Na het woordje 'Limburg' wist je eigenlijk al genoeg :)
Het zou mij als inwoner van Limburg verschrikkelijk lijken om de zware waterschap belastingen daar te moeten betalen, terwijl het geld en het vermogen (grond!) , opdrachten etc. van dat waterschap gewoon verdwijnt naar politieke vriendjes, relaties, familie enz. Ik zou het er qua betalen op aan laten komen en geld en medestanders zoeken om er een grote zaak van te maken, vooral publicitair: blamen en shamen!
Waterschappen zijn sowieso volstrekt onbekende, ondoorzichtige en dus onbeminde "democratische" organen, met een middeleeuws construct waarin belanghebbende vaste zetels hebben. Snel afschaffen, dit is een taak die prima op provinciaal of liever nog centraal niveau kan worden opgepakt.
Remkes was / is voortvarend gestart tot ... er een tsunami van schendingen al dan niet terecht aangeleverd werd, hij besloot snel om de commissie zeker NIET te stimuleren om iedere melding met Hem, de gouverneur te bespreken of aangifte te doen.
Straks besluit deze commissie met de woorden plus een zeer dik rapport met nietszeggende zinnen "Limburg moet zich leren gedragen, wij hopen dat zij geleerd hebben om NIET alles onder elkaar te bespreken te verdelen zoals in de IKL affaire", Burgemeester Ackermans van de Gemeente Eijsden-Margraten zelfs te laf was om de RAAD, het hoogste Democratische Orgaan binnen de Gemeente uitleg te geven waar misschien wel uit zou gebleken zijn dat hij als Burgemeester CORRECT gehandeld had.
Door die verantwoordelijkheid IN de Raadzaal en Voor de RAAD NIET te nemen / dragen en aftrad kan er alsnog een motie van Wantrouwen + ONEERVOL Ontslag opgelegd worden maar daar gaat het CDA als grootste macht in die RAAD nooit mee akkoord.
Remkes vlucht straks weg met de staart tussen de benen, heeft NIETS opgelost waar straks Buissines als usual weer gaat terugkeren, wat dacht u we zijn immers in LIMBURG daar kijkt men niet op een schending meer of minder zoals straks opnieuw aangetoond wordt. Met een GOEDE Commissievoorzitter zou er doorgepakt zijn maar als we goed kijken ..!!!
WELKOM Gouverneur ROEMER ...!!
De houding en het advies van interim-gouverneur Johan Remkes bij (o.a.) de kwestie Ger Frenken zou tot een onmiddelijk vertrek en zelfs strafvervolging moeten leiden van zowel ambtenaren als bestuurders bij diverse bestuursorganen. Daarbij gaat het om vele malen ergere en onderbouwde meldingen van integriteitsschendingen.
Correctie: niet Ger Frenken, maar Har Frenken.
@Birnie Janssen. Weer een medestander, Gewoon samenvoegen in regio's, waarin ook provinciedelen, waterschappen en gemeenten zijn opgenomen. De opmaat naar efficiënte en effectieve overheidsorganisaties met voldoende bestuurskracht in een digitale wereld.