Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken besprak maandag in het Zuid-Franse Cannes de wet-Bibob met haar Franse collega Michèle Alliot-Marie. Die gaat nu uitzoeken welke vergelijkbare wetgeving er in andere EU-landen is. Later dit jaar moet dat leiden tot conclusies en afspraken voor de hele Europese Unie.
EU enthousiast over Nederlandse wet-Bibob
EU-voorzitter Frankrijk is enthousiast over de Nederlandse wet-Bibob. Door deze wet kunnen lokale overheden ondernemers bestuursrechtelijk…
Frankrijk heeft geen wet-Bibob, maar net als Nederland wel een systeem van meldingsplicht voor banken bij vreemde of ongebruikelijke transacties. Maar Franse lokale overheden kunnen niet zoals Nederlandse burgemeesters vergunningen weigeren bij de verdenking van criminele activiteiten.
Ter Horst is een warm voorstander van de wet-Bibob en ziet kansen voor een Europese variant. 'In Nederland boeken we goede resultaten door via het bestuursrecht te voorkomen dat criminelen iets doen met fout geld' zei ze onlangs.
Ter Horst sprak maandag in Cannes met Alliot-Marie ook af dat Nederland en Frankrijk de samenwerking op het gebied van drugsbestrijding gaan uitbreiden. De landen gaan onder meer deskundigheid uitwisselen.
Frankrijk was vooral in de jaren negentig een bijzonder felle criticaster van het Nederlandse drugsbeleid vanwege de scheiding tussen softdrugs en harddrugs. Die onenigheid is al enkele jaren voorbij; premier Jan Peter Balkenende en zijn Franse collega Franois Fillon spraken vorig jaar af te komen tot een intensievere samenwerking, onder meer op het gebied van drugsbestrijding.
Lees ook:
Minister eist beter werk van Bureau Bibob (23/05/2008)
Studie naar BIBOB-uitspraak Groningen (03/03/2008)