bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

No Waste Challenge 020: de kick-off

Initiatief gemeente Amsterdam en Samen Tegen Voedselverspilling van start.

Samen tegen voedselverspilling
Kick-offbijeenkomst No Waste Challenge 020. Fotografie: Lex Draijer.

Op maandag 5 februari 2024 is de No Waste Challenge 020 van start gegaan met een kick-off in het Leonardo hotel in Amsterdam. De No Waste Challenge 020 is een initiatief van de gemeente Amsterdam en Samen Tegen Voedselverspilling. Samen met de Koninklijke Horeca Nederland en de Green Hotel Club motiveert de gemeente Amsterdam horecaondernemers om voedselverspilling binnen de sector tegen te gaan.

1/3 van het voedsel wordt weggegooid

De manier waarop wij voedsel produceren heeft een enorme impact op ons klimaat en de leefomgeving. Daarom is het van belang om beter om te gaan met ons voedsel. Op dit moment wordt een derde van ons voedsel verspild. Op deze manier hebben we een negatieve impact op ons klimaat en de leefomgeving en dat kan natuurlijk anders.

Het doel en de inzet van de gemeente Amsterdam

Net als de Rijksoverheid streeft de gemeente Amsterdam naar een halvering van de voedselverspilling in 2030 ten opzichte van 2015, zoals opgenomen in de Uitvoeringsagenda Circulair 2023-2026 en de Uitvoeringsagenda Voedselstrategie 2023-2026. De gemeente Amsterdam werkt aan regelgeving, maar zeker ook aan het faciliteren en stimuleren van ondernemers en initiatieven die voedselverspilling tegengaan.

“Ik denk dat deze challenge het laatste duwtje in de goede richting is die wij nodig hebben om op dit gebied te verduurzamen.”

Robbert Swart - Leonardo Hotels

Waarom juist de horecasector?

We zijn als maatschappij hard op weg. Zo gooien huishoudens in Nederland sinds 2015 al 23% minder voedsel weg, zo blijkt uit het rapport in 2022 van het Voedingscentrum. Toch valt er nog veel winst te behalen. De Amsterdamse horecasector kan met meer dan 500 hotels, waar iedere dag meer dan 50.000 gasten ontbijten, lunchen en dineren, een enorme invloed hebben op de duurzaamheid en toekomstbestendigheid van de stad. Daarnaast bespaart een gemiddeld hotel volgens de data van Orbisk jaarlijks gemiddeld €55.000,- door minder voedsel te verspillen. Het verminderen van voedselverspilling is dé kans voor horecaondermers om zowel geld te besparen als een bijdrage te leveren aan het klimaat en de leefomgeving.

No Waste Challenge 020

Met die insteek ontstond de No Waste Challenge 020, waarmee ondernemers uit de horecasector in Amsterdam worden uitgedaagd om hun voedselverspilling in kaart te brengen en te reduceren. Eerder konden horecaondernemers in gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag al deelnemen aan challenges om voedselverspilling aan te pakken. Zo hebben horecaondernemers tijdens de Food Waste Challenge van Den Haag 28% minder voedsel verspild.

Partnerbedrijven waarmee deelnemers samenwerken tijdens de nieuwe challenge in Amsterdam zijn Orbisk, WasteWatchers en InstockMarket. Alle drie de partnerbedrijven dragen op verschillende manieren bij aan het verminderen van voedselverspilling.

 • Orbisk
  Levert high-tech inzichten in de voedselverspilling van horecaondernemers met behulp van een slim meetsysteem.
 • Wastewatchers
  Biedt een hands-on aanpak en software om samen met de horecaondernemer verspilling terug te dringen.
 • InStockMarket
  Redt voedsel wat te goed is om weg te gooien en stelt het vervolgens beschikbaar aan horecaondernemers.

De kick-off

Maandag maakten alle deelnemende horecaorganisaties tijdens de kick-off kennis met elkaar, werden ze geïnspireerd en geïnformeerd over de ins en outs van het project.

 • Hotel Pulitzer Amsterdam,
 • The Albus,
 • KIT Hotel,
 • XO Hotels,
 • Four Elements Hotel,
 • Aristo Meeting Center,
 • Hotel TwentySeven,
 • Leonardo Hotel Amsterdam City Center,
 • Leonardo Hotel Rembrandtpark,
 • Royal Hotel,
 • Hotelschool The Hague,
 • Hotel Casa
 • Roode Leeuw
 • Park Plaza Victoria Amsterdam

“Neem de producten zoals de natuur ze heeft gemaakt.”

Rosan Steffens - InstockMarket

challenge accepted
Fotografie: Lex Draijer.

De deelnemende hotels in Amsterdam gaan als koplopers aan de slag en gaan de komende tijd de No Waste Challenge 020 aan. Zowel de gemeente Amsterdam en Stichting Tegen Voedselverspilling kijken uit naar de voortgangsresultaten van de challenge tijdens de inspiratiebijeenkomst in mei.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.