bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Circulaire voedselketen: juridische mogelijkheden voor overheden

Voedselverspilling aanpakken met wetsinstrumenten.

Voedselverspilling
Beeld: Shutterstock

Circulaw ontsluit een nieuw themadossier met 19 wetsinstrumenten en maakt deze inzichtelijk en toepasbaar voor beleidsambtenaren bij decentrale overheden.

Lokale overheden, zoals de gemeente Amsterdam, hebben een grote uitdaging in het tegengaan van voedselverspilling. Door de voedselketen circulair te maken, kan de CO2-uitstoot van een stad drastisch worden verminderd. Overheden hebben hiervoor verschillende maatregelen tot hun beschikking. CircuLaw maakt inzichtelijk welke maatregelen er zijn en hoe goed elke maatregel kan werken tegen voedselverspilling.

19 wetsinstrumenten om voedselverspilling aan te pakken

CircuLaw heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam, afdeling Ruimte & Duurzaamheid, 19 juridische instrumenten geïdentificeerd voor het tegengaan van voedselverspilling. De wetsinstrumenten zijn verdeeld over vier categorieën: beleid, inkoop, subsidie en fiscaal. Daarnaast zijn de instrumenten uitgesplitst per overheidslaag: gemeentelijk, provinciaal of nationaal.

De instrumenten zijn ontsloten vanuit de bestaande wet- en regelgeving en maken het voor de beleidsambtenaren makkelijker om circulair beleid vorm te geven. Het nieuwe thema en de instrumenten zijn te vinden op het openbare kennisplatform van CircuLaw. Alle gemeentes en overheden van Nederland kunnen hier gebruik van maken.

Figuur: Negentien wetsinstrumenten voor het tegengaan van voedselverspilling. Klik om te vergroten

CircuLaw

CircuLaw is een kennisplatform waarmee we beleidsmakers, projectleiders en inkopers helpen meer en beter gebruik te maken van regelgeving om zo de circulaire economie te bevorderen. Wet- en regelgeving biedt goede mogelijkheden om effectief circulair beleid te maken. CircuLaw ontsluit die complexe wet-en regelgeving zodat beleidsmakers er mee aan de slag kunnen. Zo kunnen we de overstap van het lineaire systeem naar een circulair systeem bevorderen. En die stap is essentieel om versnelde klimaatverandering tegen te gaan, vervuiling te verminderen, de biodiversiteit te behouden en om te zorgen dat grondstoffen beschikbaar blijven.

In 2023 werd het kennisplatform van CircuLaw gelanceerd door de gemeente Amsterdam, Dark Matter Labs, Flux Partners en Metabolic.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.