Advertentie

Gelderland solliciteert naar oorvijg minister BZK

Gedeputeerde Staten van Gelderland gaan de fout in met hun herindelingsplannen voor Scherpenzeel en Barneveld. Ze zijn vooringenomen. Dat betoogt emeritus-hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga op LinkedIn.

26 november 2020
nee.jpg

Gedeputeerde Staten van Gelderland gaan de mist in met hun herindelingsplannen voor Scherpenzeel en Barneveld. Van meet af aan hebben ze aangestuurd op een herindeling zodat van een open overleg, een belangrijk onderdeel van een herindelingsprocedure, geen sprake is.

Ingreep

Dat betoogt emeritus-hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga op LinkedIn. De provincie Gelderland ‘solliciteert naar een oorvijg van de minister’, aldus Elzinga. Hij roept daarbij de ingreep van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) in herinnering, die jaren geleden het wetsvoorstel introk voor de fusie tussen Heerlen en Landgraaf. De provincie Limburg was destijds vooringenomen en had een ‘minimaal open overleg’ gevoerd.

 

Geen open overleg

Datzelfde kan nu gebeuren in Gelderland, stelt Elzinga. GS van Gelderland laten volgens hem in hun startnotitie duidelijk weten dat één optie de voorkeur heeft: een fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld. Van een echt open overleg is daarmee geen sprake meer, terwijl de waarborging daarvan ‘de enige vorm van rechtsbescherming is die gemeenten bezitten in een proces van herindeling.’

 

Inhoudelijke discussie

Uit protest over de gang van zaken, en vooral de vooringenomenheid van GS van Gelderland, weigert Scherpenzeel overigens aan het open overleg deel te nemen. Het Scherpenzeelse college beraadt zich momenteel wel of het niet alsnog gaat aanschuiven. Dit nadat het bezwaarschrift − dat Scherpenzeel bij de provinciale commissie rechtsbescherming had ingediend tegen het GS besluit een arhi-procedure te starten – werd verworpen. ‘Alhoewel we het daar ten principale mee oneens zijn (het open overleg zou pas mogen starten nadat duidelijk is of provinciale regieneming gerechtvaardigd is) kan dit een pragmatische overweging zijn om in ieder geval nog ergens een inhoudelijke discussie te kunnen voeren over de vraag, of het terecht is dat Scherpenzeel de regie over haar eigen toekomst wordt ontnomen’, zo schreef het college eerder deze maand aan de gemeenteraad.

 

Zelfbeheersing

Elzinga vindt dat minister Ollongren GS van Gelderland moeten opdragen het open overleg met een half jaar te verlengen. Het open overleg moet dan ook echt open zijn. Dan kunnen gemeenten ‘alle registers opentrekken om hun positie te verklaren en alternatieven voor herindeling aan te reiken’, aldus Elzinga. ‘Maar dat betekent dan wel dat conform de wet van de provincie een grote zelfbeheersing wordt verwacht in deze fase en men tijdens de periode van open overleg niet al met een stellige voorkeur voor herindeling komt opdraven. En dat is nu precies wat de provincie Gelderland doet in het dossier-Scherpenzeel.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ep / Nvt
Zo hier en daar wat reacties van “spijker” gelezen je moet maar willen, zo veel domheid etaleren zie ik zelden.

Toch echt het inzicht van een spijker
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Het probleem is vooral dat Scherpenzeel nergens aan wil deelnemen. Prima actie dus van de provincie!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie