Advertentie

FvD-Statenleden spijbelen het meest

In Drenthe lag het verzuimcijfer op 7,2 procent – het hoogste van alle provincies.

09 februari 2023
Afwezig
Shutterstock

Statenleden van Forum voor Democratie (FvD) en afsplitsingen daarvan waren de afgelopen vier jaar veruit het minst aanwezig bij vergaderingen van Provinciale Staten.

Projectleider Flexwoningen

JS Consultancy
Projectleider Flexwoningen

Beleidsmedewerker Omgevingsvergunningen Toezicht en Handhaving

Gemeente Bloemendaal
Beleidsmedewerker Omgevingsvergunningen Toezicht en Handhaving

Afsplitsingen

Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen over de afgelopen bestuursperiode – 2019-2023. Sinds de installatie van de Provinciale Staten in alle provincies eind maart 2019, meldde 1296 keer iemand zich afwezig voor een vergadering. Daarvan kwam 444 keer (34,3 procent) voor rekening van iemand van FvD of een van zijn talloze afsplitsingen. Met 15 procent van de zetels waren ze dus goed voor ruim een derde van alle absenties.

Nieuwe fracties

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 was FvD de grote winnaar met 86 zetels. Daar zijn er nog maar 23 van over. De partij kreeg vanwege allerlei schandalen te kampen met tal van afsplitsingen en er werden veel nieuwe fracties, lijsten en groepen gevormd. In enkele gevallen leidde het zelfs tot de oprichting van nieuwe partijen of fracties, zoals de Lijst de Kok (Zuid-Holland), de Groep Rutjens (Brabant), Groep Otten, JA21, OCL (Overijssel) en SVL (Limburg).

Drenthe

In vergelijking met hun collega’s in andere provincies zijn de Friese Statenleden veel vaker aanwezig op de maandelijkse Statenvergadering, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Het verzuimcijfer ligt er op 2,7 procent. Er waren maar 52 absenties van de 1935 keer dat Statenleden aanwezig zouden moeten zijn. In Drenthe lag het verzuimcijfer op 7,2 procent – het hoogste van alle provincies.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"Daarvan kwam 444 keer (34,3 procent) voor rekening van iemand van FvD of een van zijn talloze afsplitsingen."

Dus het FvD blijft ook na afsplitsing van leden verantwoordelijk voor het gedrag van die mensen? Hebben we in het verleden andere politieke partijen ook op deze manier geframed?
Advertentie