Advertentie

PVV de gebeten hond in zaak-Spijkers

De PVV heeft zich de woede van oppositiepartijen op de hals gehaald door klokkenluider Fred Spijkers niet langer te steunen. Ook de klokkenluider zelf is woest. ‘Bruinhemden’, zegt Spijkers over de PVV.

04 november 2011

De PVV heeft zich de woede van oppositiepartijen op de hals gehaald door klokkenluider Fred Spijkers niet langer te steunen. Ook de klokkenluider zelf is woest. ‘Bruinhemden’, zegt Spijkers over de PVV.

Baksteen
Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft de PVV Spijkers ‘laten vallen als een baksteen’. Andere oppositiepartijen verwijten de PVV ‘een draai van 180 graden’ te hebben gemaakt.

Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer Fred Spijkers vorige week de rug toegekeerd.   

Bemiddelaar 

In het voorjaar van 2008 vroeg een meerderheid van de Tweede Kamer aan het kabinet om Pieter van Vollenhoven, de toenmalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, aan te stellen als bemiddelaar in het conflict tussen de Staat en de Defensie-klokkenluider. CDA-bewindslieden, onder wie premier Balkenende en minister Hirsch Ballin, hielden dit toen tegen.

Onbegrip 

Vorige week deed de oppositie in de Tweede Kamer, onder leiding van PvdA en SP, een nieuwe poging om Van Vollenhoven een bemiddelende rol te geven in het nu al ruim 27 jaar slepende conflict. Ditmaal blokkeerden de drie coalitiepartijen het initiatief. Onbegrip was er met name over gedoogpartner PVV, die enkele maanden geleden nog had aangegeven op de lijn van de oppositie te zitten.

Op de knieën 

PVV-Kamerlid Marcial Hernandez nam vorige week tijdens een commissievergadering in krachtige bewoordingen afstand van Spijkers. Hij betoogde dat Defensie in het verleden voor de klokkenluider ‘op de knieën’ is gegaan. Doordat dit in de woorden van Hernandez ‘nog niet genoeg’ is, ‘verliezen mensen hun sympathie voor deze persoon (Spijkers, red.)’. De PVV’er verwees naar de schadevergoeding van 1,6 miljoen euro die Spijkers in 2002 heeft ontvangen, en naar advocaten- en doktersrekeningen die door de Staat zijn betaald. ‘Het is echt genoeg. De heer Spijkers heeft een riante genoegdoening gehad, waar Henk en Ingrid alleen maar van kunnen dromen’, aldus Hernandez.

Apezuur 

De oppositie benadrukte dat de woorden van het PVV-Kamerlid haaks staan op uitlatingen van zijn partijgenoot Hero Brinkman, die het enkele maanden geleden in een uitzending van het tv-programma EenVandaag opnam voor Spijkers. Hernandez: ‘Ik ben de woordvoerder. Brinkman schrok zich het apezuur toen hij hoorde wat Defensie allemaal al voor Spijkers heeft gedaan. Die informatie had hij niet toen hij voor de camera werd getrokken.’

Bruinhemden 

Fred Spijkers omschrijft de PVV in een reactie als ‘bruinhemden’, die ‘om politieke redenen lippendienst bewijzen aan minister Hillen (Defensie, CDA, red.), zodat ze op het pluche kunnen blijven zitten’. De PVV is harteloos, meent de klokkenluider: ‘Ik dacht dat je als Kamerlid een stuk hart in je lijf moest hebben. Maar Hernandez heeft geen geweten als mens, en ook niet als politicus.’ Spijkers vermoedt dat de militaire achtergrond van de PVV’er, die 16 jaar bij de Koninklijke Landmacht heeft gewerkt, een rol speelt.

Motie 

PvdA en SP gaan nu een motie indienen in een ultieme poging de Kamer alsnog te bewegen Van Vollenhoven als bemiddelaar in de arm te nemen. Deze motie wordt naar verwachting volgende week ingediend, en komt de week erna in stemming.

Conflict 

Fred Spijkers werkte als bedrijfsmaatschappelijk werker bij Defensie, en kwam in september 1984 met zijn werkgever in conflict. Na een ongeval met een ondeugdelijke mijn, weigerde hij tegen de weduwe van een verongelukte munitie-expert te liegen over de doodsoorzaak. Dit kostte hem uiteindelijk zijn baan.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Opnieuw draait de PVV. Inmiddels overtreffen ze het CDA in pluchegeilheid.
Niek / jurist
Defensie heeft de heer Spijkers op basis van vervalste rapporten geprobeerd gek te laten verklaren. Ik zou dat ook niet pikken en degene die dat geflikt heeft verantwoording af te laten leggen. Er is één groot verschil met de PVV. Spijkers was en is namelijk niet gek.
Big Spender / netto betaler
Alleen al omdat ik "de overheid" van binnen ken en dicht bij het slachtoffer O. waar Fred voor opkomt stond steun ik Spijkers tot het bittere eind. Niet een kluppie zoals de pvv maar mensen met moed en uithoudingsvermogen verbeteren dit land! Volhouden Fred !
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Als je Pieter van Vollenhoven inschakelt weet je dat iedereen alles verkeerd heeft gedaan behalve Pieter van Vollenhoven.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Ik word ook wel een beetje moe van die Spijkers alsof 1,6 miljoen een fooi betreft. En met principienreiters heb ik helemaal niks.
Insider / ...
Is de PVV nu al betrapt op 1 puntje uit hun verkiezingsprogramma vwaar ze zich aan houden?
W.Wilkens
Als we het zakelijk kunnen houden, dan valt gewoon vast te stellen dat de PVV (met de CDA minister) in deze zaak de zijde kiest van de ambtelijke organisatie.

Die heeft in het verleden in de persoon van het vm. hoofd DPO defensie de zaak uit de hand laten lopen en de politieke ambtsdragers voor zijn/haar karretje weten te spannen.Dat had de politiek moeten doorbreken, naar de letter genomen mag men dan als staat gelijk hebben, maar naar de geest niet.Dat is een kwestie van rechtsontwikkeling en daar had de PVV de alleen staande burger tegen de staat moeten beschermen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Als ik het goed begrijp, gaat het Spijkers niet om geld, maar om erkenning van wat er gebeurd is: dat de overheid heeft geprobeerd hem gek te laten verklaren, en (mede) op die manier ook gek te maken.Zonder erkenning van gemaakte fouten, zullen die fouten steeds opnieuw gemaakt worden. De bemiddeling door Van Vollenhoven zou waarschijnlijk vooral gaan over de mate van eerlijkheid die het ministerie bereid is te tonen.Jammer dat de PVV opeens geen behoefte meer heeft aan een eerlijke overheid. De vraag is wat voor achterkamertjes-deal er tussen de PVV en de doofpot-partijen CDA en VVD heeft plaatsgevonden.De PVV is er op deze manier niet voor Henk en Ingrid, maar voor onaantastbare ambtenaren en hun ministers. Weten we dat ook weer.
Jan
Onbetrouwbare lui die PVV-ers.
martin kuivenhoven
Het ultieme doel is waarheidsvinding en de manier waarop deze tot stand komt, is een bruikbaar "tool", om in de toekomst dit soort procedures te voorkomen. Het gaat hier om de kwetsbaarheid van het hoogste goed; "de waarheid" ...
Harry Rijpkema / gepensioneerd
Deze zaak dient op een fatsoenlijke manier opgelost en het advies daartoe van Vollenhoven dient uiteraard opgevolgd te worden. Hernandez moet ook niet zeuren over die 1.6 miljoen. Dat is niet veel als je kapot gemaakt wordt en niet meer aan een baan kunt komen. Met zijn tweede kamervergoeding vangt Hernandez dat in minder dan de halve tijd van die 27 jaar. En wat doet hij ervoor?

Als je kritiek op die Hernandez hebt kun je overigens nog een kopstoot van hem krijgen zoals we gezien hebben.
alexander / ambtenaar
Waarheidsvinding is inderdaad het uitgangspunt. Wie kan er problemen mee hebben als een integer mens als Pieter van Vollenhoven in zijn wijsheid de kennelijk nog bestaande problemen finaal probeert op te lossen ? Als je zoiets torpodeert dan heb je boter op je hoofd. Het onzuivere van de PVV is eens te meer aan de orde. Er is een flink bedrag - wat is flink als iemands leven doelbewust is verwoest - betaald, dus daarmee is het probleem de wereld uit. ? Het lijkt de aflaat kwestie wel waar Luther destijds de buik van vol had. Of is het zwijggeld. En nog iets, wat is er met al die mensen - ook politieke bestuurders - gebeurd die in het verleden dit onmenselijke gebeuren hebben veroorzaakt ?

Hebben die ooit een gepaste straf gehad ? Gaat de PVV daar nog wat aan doen ?
Dick Berts
Hernandez heeft zojuist een pleidooi gehouden voor het op grote schaal invoeren van robots als personeel bij defensie. Bedrijfsmaatschappelijke robots kun je makkelijk laten liegen. Bij Fred Spijkers lukte dat niet.
Henk de Vos / Senior medewerker handhaving
Zoals misschien velen in dit land volg ik deze zaak als jaren. En zoals velen in dit land heb ik veel, heel veel bewonderingen voor Fred Spijkers. Wat hem is aangedaan is met geen geld af te kopen. Het gaat om eerherstel en gerechtigheid. Aan de leugen gaat heel de wereld nog eens kapot. Fred sterkte en hou vol! Jouw geweten is zuiver, altijd geweest. Dat kunnen velen je niet nazeggen.
G. de Jong
Tsja PVV .... niet echt verbazingwekkend toch? Eigenbelang eerst, en geen aandacht voor iemand die zich hard maakt voor de waarheid.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
In 2002 heeft Spijkers 1,6 miljoen schadevergoeding ontvangen. Ik mag toch aannemen dat beide partijen over dat bedrag een akkoord hebben gesloten. In dat geval moet Spijkers niet eindeloos op de oude materie terugkomen of wil hij (en natuurlijk nog wat opposanten) tot zijn graf doorgaan met deze zaak.
Lo Verbeek / jurist
Lafaards. Zeker vriendjes bij Defensie.
Advertentie