Advertentie

Brabantse Forum mag Forum voor Democratie blijven

Ook als de twee leden van de Brabantse Statenfractie van Forum voor Democratie worden geroyeerd, en zich niet afsplitsen, dan mogen zij als fractie de partijnaam Forum voor Democratie blijven voeren.

14 januari 2021
provinciehuis-noord-brabant---shutterstock-1619246071.jpg

Ook als twee leden van de Brabantse Statenfractie van Forum voor Democratie door het landelijk partijbestuur worden geroyeerd, mogen zij de partijnaam Forum voor Democratie blijven voeren.

Partijaanduiding

Dat stelt een jurist van de provincie Brabant. Zij refereert daarbij aan het reglement van orde van de Brabantse Staten. Het gaat om artikel 3.3: ‘Indien boven de kandidatenlijst een aanduiding was geplaatst, voert de fractie in Provinciale Staten deze aanduiding als naam.’ Ook in het geval van royement door het landelijk bestuur, mag de naam die de fractie bij de verkiezingen heeft gebruikt, gevoerd blijven worden, bevestigt een woordvoerder van de provincie. De fractie moet dan wel bijeen blijven.

 

Ja21!

Twee van de acht leden van de Brabantse fractie van Forum voor Democratie hangt een royement van het landelijk partijbureau boven het hoofd. Het gaat om fractievoorzitter Willem Rutjens en Statenlid Loek van Wely. Beiden staan op de landelijke kandidatenlijst van JA21! Dit is volgens Rutjens en Van Wely reden van het landelijk partijbestuur om hen met royement te dreigen. Een dezer dagen wordt daar een beslissing over verwacht.

 

Reglement van orde

Voor de fractie heeft dit geen gevolgen, stelde Rutjens dinsdag. Die blijft wat hem in tact. Navraag bij de Kiesraad – of een geroyeerd Statenlid toch namens die partij in de Staten mag blijven – leverde geen uitsluitsel op. Dit punt is niet in de Kieswet geregeld. Het reglement van orde van Provinciale Staten zou uitsluitsel moeten geven. Woensdag bevestigde de provincie Brabant dat partijleden, ook bij een royement, de partijnaam mogen blijven voeren.

 

Meerderheid onzeker

Als dat niet het geval was, was de coalitie haar meerderheid kwijtgeraakt. Het behoud van die meerderheid is overigens nog niet zeker. Eerder deze week stapte Statenlid voor Forum Stijn Roeles op. De enige potentiële opvolger is de in Limburg woonachtige Cees van der Zande. Het is niet duidelijk of hij de vrijgekomen zetel wil gaan bekleden. Als hij dat wel doet, is de fractie met negen mensen weer op sterkte.Tot dat moment is de coalitie haar meerderheid kwijt. Haakt hij af, dan blijft de zetel leeg en raakt de coalitie zijn meerderheid kwijt. 'Als de kandidatenlijst is uitgeput, blijft de zetel onbezet', aldus de woordvoerder van de provincie. 

 

Tweespalt

Maar ook dan is de kou nog niet uit de lucht. Het is nog maar de vraag of de Forumfractie wel bijeenblijft. Het Brabants Dagblad meldde woensdag dat binnen de Forumfractie in Brabant sprake is van tweespalt. ‘Een deel heeft zich publiekelijk solidair aan Baudet getoond, terwijl anderen zich verbonden aan JA21!, de partij vol Forum-afhakers’, aldus de krant. Van der Zande wordt volgens de krant gezien als een ‘hardcore Baudet-aanhanger’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie