Niet de kaasschaaf
Buijink wil bij de bezuinigingen niet de 'kaasschaaf' hanteren, maar duidelijke keuzes maken en het mes zetten in subsidies. Zo wordt voorkomen dat Nederland opnieuw de fout maakt van de jaren tachtig. Toen werd het bedrijfsleven zo sterk op kosten gejaagd, dat de winstgevendheid van bedrijven en daarmee de economische groei in gevaar kwam.
Ondersteunen is verstandig
In het nieuwjaarsartikel noemt Buijink het verstandig dat het kabinet de economie dit jaar blijft ondersteunen. Wel moeten volgens de topambtenaar afspraken worden gemaakt hoe op langere termijn de uitgaven in het gareel blijven. De ambtelijke werkgroepen die nu oplossingen moeten gaan aandragen moeten komen met bezuinigingen die 'bijdragen aan de groei van de economie'.
Verkorting WW-uitkering
Buijink pleit voor maatregelen die ertoe leiden dat mensen langer betaald werk verrichten. Het moet niet blijven bij verhoging van de AOW-leeftijd. Voorkomen moet worden dat werkgevers relatief dure oudere werknemers met vervroegd pensioen sturen. Buijink is daarom onder meer voor verkorting van de maximale duur van de WW-uitkering.
Klimaatbeleid solotour
De topambtenaar heeft kritiek op de solotour van Nederland in het klimaatbeleid. Ons land streeft naar een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 30 procent, terwijl binnen de Europese Unie 20 procent is afgesproken. Dat leidt tot hoge uitgaven voor milieubeleid. Binnen een internationaal gecoördineerd beleid wordt dat geld efficiënter besteed, aldus Buijink.
Topambtenaar: Zet mes in subsidies
De oplossing van het sterk oplopende overheidstekort moet niet gezocht worden in hogere belastingen, maar in bezuinigingen en toepassing…
Klimaatbeleid solotour
De topambtenaar heeft kritiek op de solotour van Nederland in het klimaatbeleid. Ons land streeft naar een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 30 procent, terwijl binnen de Europese Unie 20 procent is afgesproken. Dat leidt tot hoge uitgaven voor milieubeleid. Binnen een internationaal gecoördineerd beleid wordt dat geld efficiënter besteed, aldus Buijink.
De topambtenaar heeft kritiek op de solotour van Nederland in het klimaatbeleid. Ons land streeft naar een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 30 procent, terwijl binnen de Europese Unie 20 procent is afgesproken. Dat leidt tot hoge uitgaven voor milieubeleid. Binnen een internationaal gecoördineerd beleid wordt dat geld efficiënter besteed, aldus Buijink.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben blij met de reactie van Buijink.
Waarom? Het verkrijgen van subsidie is vaak een omsleachtige weg, die enorm veel energie vergt om te voldoen aan allerlei regels. Kortom heel bureaucratie en dat kost veel geld en energie.
Ook stimuleren de subsidieregelingen `haantjes´gedrag. Wie het eerst komt het eerst maalt, waardoor het geld vaak niet op de juiste plaatsen terecht komt.
De aanvragers van subsidie doen dat vaak om meer met minder geld te bereiken en gaan daarbij vaak voorbij aan doelstelling-en en prioriteiten vanwege het verkrijgen van een subsidie. Met andere woorden de doelmatigheid en doeltreffendheid van het inzetten van middelen wordt geweld aan gedaan.
Kortom ik zou een groot voorstander zijn voor het opheffen van subsidies om te komen tot een eerlijker en betere verdeling van middelen. Wat moeten we soms allemaal wel niet bedenken om door een bepaalde formulering net in aanmerking te komen voor een subsidie.
Mijn advies is creativiteit op een andere wijze te belonen.
Met vriendelijke groet van Gerard van der Woude
Ik snap de inzet om de groei van de economie veilig te stellen en de hark door subsidieland te halen. De wijze waarop we in Nederland (en Europa) met subsidies en stimuleringsfondsen omgaan zorgt voor een op z'n minst bijzonder systeem van afhankelijkheid en opportunisme.
Echter, subsidies zijn slechts een middel dat ingezet wordt ter realisering van allerhande landelijke en europese ambities en overtuigingen. Als we niets doen aan die overmaat aan wensen, eisen en zorg, en bang blijven dat het allemaal misloopt als we niet vanuit het rijk sturen, dan blijven we elkaar gek maken, met of zonder subsidies.
Kortom: de heggeschaar door de subsidies, maar vooral ook door de sturing en bemoeizucht die erachter zit. Laten we elkaar inspireren in plaats platregelen/pamperen.
Aan het verstrekken van financiele ondersteuning vanuit gemeenschapsmiddelen zou m.i. altijd een resultaatverplichting voor de ontvanger gekoppeld moeten zijn.
Dus niet alleen bij het verstrekken van subsidies moet er een breed (controleerbaar en verplichtend) sociaal-economisch belang verbonden zijn, maar wat mij betreft bij alle verstrekkingen vanuit de overheidskas.
We moeten niet naar externe factoren kijken om daar oorzaken van een snel groeiend overheidtekort te kunnen vinden en te managen. Het zit in en begint bij interne factoren. Het binnenklimaat - in de vorm van organisatiecultuur - is niet gezond. Daarin kan dan weinig gezonds groeien. Menselijke energie wordt daarin verspild. Vermogens gaan daarmee verloren. Het zou goed zijn als Economische Zaken zich zou mogen, kunnen en willen gaan richten op deze voor groei noodzakelijkke factoren in de besturingsinstituties van de samenleving. Als die niet gezond (samen)werken stagneert de daarop gebaseerde groei- en ontwikkel- verwachting. De faalkosten van alleen alleen al dat ongezonde 'binnenklimaat' in deze instituties en bedrijven loopt in de tientallen miljarden. Jaarlijks. Herwinbaar onbenut vermogen dat met moed geoogst kan worden. Dat kan niet opgelost worden met nog langer werken omdat mensen een toenemend persoonlijk energieprobleem ervaren. Het is echt tijd voor een mentale schoonmaak van het binnenklimaat. Niet in Kopenhagen, dat werkt daar toch niet. Maar binnen. Thuis, op het werk waar de toekomst verdient moet (kunnen) worden.
Had de toetrederskorting van 2002 maar niet afgeschaft, de uitstroompremie dan hadden de mensen nog een prikkel gehad om te gaan werken. Nu is er alleen maar een demotivatiebeleid en een stompzinnige sollicitatieplicht wat geen zoden aan de dijk zet en alleen maar HRM personages aan het werk houdt.
Betere begeleiding naar werk dat is wat ontbreekt in Nederland.
betaald deze hoge functionaris ook zijn opleiding terug?? 'k denk het niet!!
begin met het goede voorbeeld te geven en niet alleen maar te roepen wat goed is voor de man op de werkvloer.
zelf zijn de zakken goed gevuld toch!!
Ik hoor niets in de media over het mes in het eigen vet zetten. Zoals het samenvoegen van ministeries; contra-productieve regelgeving met de stofkam opsporen en dergelijke. Dat is ook een vorm van werkverschaffing voor ons te topzware ambtelijke apparaat.
Begin nu eens eerst in Den Haag voordat u weer aan de operationele budgetten komt. De kaasschaaf methode is dodelijk zie het OV en spoor.
Het gaat er ook om dat iedereen belasting betaalt, ook de grote bedrijven. De multinationals zijn alleen maar bezig om minder belasting te betalen. Daar is het echte grote geld te halen.
Dit kabinet zou een groene, duurzame, economie moeten stimuleren. En niet een tegenstelling moeten blijven creëren tussen 'economie' en milieu. Wat hebben we aan een topambtenaar die alleen zijn hoogste baas naar de mond spreekt. Begin nu al met het ombuigen van banen en werkgelegenheid van traditionele sectoren (olie, staal, auto, landbouw, noem maar op) naar banen en werkgelegenheid die op een groene leest is geschoeid. Topambtenaar: neem eens een abonnement op het blad Ode. Daarin staan al jaar en dag talloze voorbeelden van manieren om een nieuwe, groene, zorgzame, sociaal verantwoorde maatschappij te creëren.
Prima idee. Er mag zeker wel eens een keer kritisch worden gekeken naar alle vormen van subsidies die er ondertussen bestaan in Nederland.
Nederland draait door op het gebied van het milieu/duurzaamheid. Iets hoeft tegenwoordig nog maar de naam te dragen met één van deze twee woorden er in en de politiek is er direct uitermate gevoelig voor.
De politiek vergeet steeds meer de gewone burger en laat zich reageren door machtige lobbyclubs. De groei van D66 en de PVV komt echt niet alleen door het Marokkanendebat, ook de vliegtax, de komende energietax en andere extra lasten doet de gewone man niet veel goed.
Daarnaast zouden infrastructurele miljardenprojecten eens wat beter onder de loop genomen kunnen worden. Het geld dat in de bodemloze put van oa de noord/zuidlijn, de hsl, rekeningrijden en nu weer kilometerheffing is gestopt, daar zou je zomaar een groot deel van je staatsschuld hebben kunnen aflossen…
Het ambtelijk apparaat, zoals vaker gesuggereerd, mag ook kritisch worden doorgelicht. Resultaatsverplichtingen, een andere manier van werken en het verder afbouwen van externen zou de economie ook ten goede komen.
De portretfoto van de heer Buiink blijft me fascineren. Wat een prachtig ambtelijk monster in de bloei van zijn jaren!