Live bekeken
Onderzoek uit Groot-Brittannië laat zien dat plegers van kleine criminaliteit nauwelijks rekening houden met de aanwezigheid van camera’s, omdat ze er weinig van te vrezen hebben. De politie komt te laat, de kwaliteit van de beelden laat te wensen over of de camera’s werken niet. Dat probleem speelt in Rotterdam niet, stelt Regioplan. De beelden zijn van goede kwaliteit, worden live bekeken en de opvolging is goed georganiseerd.
Meer camera’s, meer onveiligheidsgevoel
In 2009 hebben camera’s in Rotterdam 22.131 incidenten waargenomen, 3.886 meer dan in 2008. Dat blijkt uit de evaluatie Cameratoezicht…
Houding
De houding ten opzichte van cameratoezicht in de cameragebieden is in de loop van vier jaar langzaam negatiever geworden. 82 procent van de Rotterdammers heeft een positieve houding tegenover cameratoezicht, tegen 88 procent in 2006. In gebieden zonder cameratoezicht zijn burgers ‘aanmerkelijker positiever’ over cameratoezicht. Het veiligheidsgevoel door cameratoezicht is in de loop van de jaren afgenomen tot 55 procent (2006: 66 procent).
321 camera’s
De verhoging van het aantal waargenomen incidenten valt deels te verklaren door het toegenomen aantal camera’s. Het afgelopen jaar zijn 45 nieuwe geplaatst. In totaal staan er op dit moment in Rotterdam 321 camera’s. In de onderzochte gebieden is gekeken naar het effect van het cameratoezicht op de objectieve en subjectieve veiligheid, hoe het cameratoezicht wordt ingezet en de mate waarin de beelden worden gebruikt in de opsporing.
Goede plekken
De evaluatie laat zien dat het grootste deel van de camera’s op de goede plekken staat. In sommige gebieden is er wel een hoog aantal meldingen en aangiften, maar nemen de camera’s te weinig incidenten waar. Hier lijken ze niet op de goede plek of in de juiste positie te staan. Politie, deelgemeenten en stadsmariniers bekijken of met een andere plaatsing/positie incidenten beter in beeld gebracht kunnen worden. Ook geeft de evaluatie aan dat meer incidenten kunnen worden opgepakt door Stadstoezicht. Komend jaar gaat de gemeente hier extra op inzetten.
Verplichte evaluatie
De wettelijk verplichte evaluatie is uitgevoerd in de zomer en het najaar van 2010. In alle deelgemeenten met cameratoezicht is politie, veiligheidsmedewerkers en stadsmariniers naar hun ervaringen en verwachtingen gevraagd over veiligheid in de nabije toekomst. Ook is gesproken met de gemeente, het Openbaar Ministerie en de Ondernemersfederatie.