Advertentie

Nederlander in buitenland mijdt Eerste Kamerverkiezing

Krijgen ze voor het eerst de kans te stemmen voor de Eerste Kamer, laten in buitenland wonende Nederlanders die massaal onbenut.

31 januari 2023
Primeur: Nederlanders in buitenland mogen stemmen voor 1e Kamer

Voor de verkiezingen van de Eerste Kamer registreren zich veel minder Nederlanders in het buitenland dan voor de verkiezingen van het Europese Parlement of de Tweede Kamer. Tot nu toe registreerden zich zo’n 30.000 kiezers in het buitenland voor de stembusgang later dit jaar. Voor de Europese Verkiezingen ligt dat aantal op ruim 80.000 kiezers en voor de Tweede Kamer op ruim 90.000 kiezers. Registreren om te stemmen kan nog tot uiterlijk 1 februari.

Teamleider team Sport en Cultuur & team Vastgoed en Grondzaken

Pool Management in opdracht van Gemeente Twenterand
Teamleider team Sport en Cultuur & team Vastgoed en Grondzaken

Senior beleidsadviseur wonen (28 – 36 uur per week)

Gemeente Gorinchem
Senior beleidsadviseur wonen (28 – 36 uur per week)

Primeur

Het is voor het eerst dat Nederlanders in het buitenland invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Dat gaat net zoals de binnenlandse verkiezingen op een indirecte, getrapte manier. De leden van het kiescollege niet-ingezetenen stemmen mee voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer. Dit doen ze samen met de leden van de Provinciale Staten en de leden van de kiescolleges Caribisch Nederland. Zo kunnen kiezers buiten Nederland invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Afvallers

Maar dan moeten ze zich wel registreren als kiezer. Dat deden 33.386 stemgerechtigden. Hun aanvragen worden komende week beoordeeld. ‘Er zouden nog kiezers kunnen afvallen omdat documenten als een ID-bewijs ontbreken’, aldus de gemeente Den Haag die de verkiezingen voor Nederlanders in het buitenland organiseert.

Gebrekkige communicatie

Hoeveel kiesgerechtigden er in het buitenland wonen, is niet bekend. PvdA-campagnecoördinator Tim van Lieshout zegt dat Kamervragen een beeld oproepen van een half tot één miljoen kiesgerechtigden in het buitenland. In die zin noemt hij het aantal van 33.386 geregistreerden ‘ongelooflijk weinig’. Van Lieshout laakt met name de communicatie over de verkiezingen. Die is in zijn ogen gebrekkig. Zo hebben Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken geen aparte campagnesite gemaakt, waarop partijen zich konden profileren.

Wettelijke regeling

Een nadeel is ook dat er geen gebruik kan worden gemaakt van al geregistreerden voor andere verkiezingen: iedere landgenoot in het buitenland moet zich opnieuw aanmelden.

‘Dat is wettelijk zo geregeld en dus niet door de gemeente besloten. De gemeente Den Haag voert de verkiezingen alleen uit’, laat een woordvoerder van Den Haag weten. Zo worden na registratie de kandidatenlijsten verstuurd en ontvangt de gemeente ook de stemmen. Ook voor de communicatie is Den Haag verantwoordelijk. De Hofstad werkt wat dat betreft nauw samen met Buitenlandse Zaken.

Op 3 februari worden de kieslijsten vastgesteld. Op 8 februari wordt vastgesteld wie zich correct geregistreerd heeft en half februari worden de kieslijsten naar hen verstuurd. Die moeten op 15 maart terug zijn in Den Haag. Op 30 mei komen de kiesmannen en -vrouwen bijeen om hun stem op de Eerste Kamerkandidaten uit te brengen.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Stemmen in het buitenland op de traditionele manier is veel te omslachtig en vormt een enorme drempel. Verbetering is alleen mogelijk via digitaal stemmen.
P. Smit
HUH??!!

Waarom hebben in het buitenland woonachtige Nederlanders wél rechtstreeks invloed op de samenstelling van de EK en moeten Nederlanders in Nederland het doen met PS-verkiezingen??
Twan Laan
Nederlanders buiten Nederland hebben, net zoals Nederlanders in Nederland, géén rechtstreekse invloed op de samenstelling van de EK. Nederlanders buiten Nederland kiezen op 15 maart het Kiescollege Niet-ingezetenen. Een soort PS voor Nederlanders buiten Nederland. Dat Kiescollege kiest, samen met het Kiescollege Caribisch Nederland en de Provinciale Staten, de leden van de Eerste Kamer.
Advertentie