Nog nimmer kwam de integriteitscommissie van de gemeente Coevorden sinds de oprichting in 2017 bijeen, maar recent is dat dan toch voor de eerste keer gebeurd, nadat er een formele melding was binnengekomen. In totaal zijn er zelfs drie meldingen gedaan door eenzelfde melder over (het vermoeden van) pesten en discriminatie op de werkvloer. Opvallend is dat de gemeentesecretaris het (eerste) advies van de commissie om geen onderzoek in te stellen naar aanleiding van de meldingen niet opvolgt.
Eerste advies integriteitscommissie Coevorden niet opgevolgd
De integriteitscommissie van de gemeente Coevorden kwam onlangs voor het eerst bijeen, maar hun advies wordt meteen al niet opgevolgd.

Buiten de commissie
Meldingen kwamen wel eerder binnen bij de vertrouwenspersoon van de gemeente Coevorden: één melding in 2021, zes meldingen in 2022, tien meldingen in 2023 en negen meldingen in 2024. Niet elke melding bij de vertrouwenspersoon leidt echter tot een formele melding bij de integriteitscommissie, meldt de gemeente. ‘Vaak wordt het buiten deze commissie opgelost. De cijfers die we hier dus melden kunnen ook adviesgesprekken zijn en dat kan in de context dus wat verwarrend overkomen.’
Grensoverschrijdend gedrag
In het Arbo Jaarverslag 2023 wordt het ‘opvallend’ genoemd dat bij acht van de tien meldingen de leidinggevende wordt genoemd als ‘dader’. Verder staat er dat er bij de Arbo-coördinator en ondernemingsraad (OR) verschillende informele meldingen zijn binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag. Een deel van deze melders heeft ook contact gehad met de vertrouwenspersoon, een deel koos ervoor om dit niet te doen. Volgens het jaarverslag is de aard van de meldingen verschillend en komen meldingen uit verschillende teams. ‘Er is dus geen sprake van één probleem uit één aan te wijzen hoek.’
Drempel verlaagd
De gemeente Coevorden erkent dat het Arbo Jaarverslag 2023 een stijging in het aantal meldingen van ongewenst gedrag bevestigt. ‘We hebben als organisatie in 2023 veel aandacht besteed aan het kenbaar maken van de vertrouwenspersoon op ons intranet. Het is dus logisch dat het contact dan sneller wordt gelegd. We verlagen hiermee de drempel om het gesprek aan te gaan, stimuleren om in gesprek te gaan wat ook past bij deze huidige tijd.’ Naast het kenbaar maken van de vertrouwenspersoon zegt de gemeente ook trainingen aan leidinggevenden te faciliteren en zijn er twee interne vertrouwenspersonen aangesteld.
Een MT-lid heeft recent aangevraagde integriteitsonderzoeken niet onverwijld opgepakt
Melding ambtenaar gemeente Coevorden
Hoog psychisch verzuim
Overigens staat in hetzelfde jaarverslag dat de arbodienst in 2022 al rapporteerde dat ruim meer dan de helft van het verzuim bij de gemeente Coevorden psychisch verzuim is, waarvan de helft werkgerelateerd. In 2023 was het psychisch verzuim opnieuw hoog. ‘De bedrijfsarts schat in dat minimaal 75 procent van de mensen die hij in de spreekkamer zag psychisch verzuimde. Een groot deel hiervan is werkgerelateerd.’ Het advies van de arbodienst was dan ook om in 2024 wél in te zetten op een preventieve aanpak van stress, waar de gemeente eerder de voorkeur gaf aan de verbetering van het casemanagement.
Melding ambtsmisdrijf
Terug naar de drie formele meldingen die recent door de integriteitscommissie zijn opgepakt. Die commissie toetst niet alleen de betrouwbaarheid van de meldingen, maar ook of er sprake is van een ambtsmisdrijf. Volgens de ambtenaar die de meldingen heeft gedaan (naam bij de redactie bekend, WB) is er wel degelijk sprake van het laatste, omdat volgens hem een MT-lid recent aangevraagde integriteitsonderzoeken niet onverwijld heeft opgepakt. Pas toen hij zich na interventie van de vertrouwenspersoon direct tot de gemeentesecretaris wendde, werd het verzoek opgepakt en kwamen de meldingen voor advies terecht bij de integriteitscommissie.
Advies niet opgevolgd
De commissie concludeert op haar beurt in haar (eerste) advies dat de drie meldingen niet betrouwbaar zijn, omdat de meldingen pas zijn gedaan, nadat de ambtenaar te verstaan was gegeven dat zijn dienstverband niet werd verlengd. De commissie vindt ook dat er geen sprake is van een ambtsmisdrijf. De gemeentesecretaris zou dus geen onderzoek hoeven in te stellen naar de drie meldingen. Maar na een gesprek met de ambtenaar (die het vertrouwen in de commissie al eerder had opgezegd) besloot de gemeentesecretaris alsnog om het dossier onafhankelijk te laten beoordelen door een externe integriteitsdeskundige. De ambtenaar heeft intussen ook juridische stappen tegen de gemeente genomen en een Woo-verzoek ingediend om meer informatie boven tafel te krijgen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.