Het ministerie van Defensie krijgt het aantal bezwaarschriften binnen de organisatie al jaren niet tijdig weggewerkt.
Defensie krijgt bezwaarschriften niet weggewerkt
Defensie krijgt het aantal bezwaarschriften al jaren niet tijdig weggewerkt. Het aantal bezwaren blijft toenemen, ondanks de uitbreiding…
Standaard verlengd
Slechts een kwart van alle bezwaarschriften wordt binnen de wettelijk voorgeschreven termijn van zes weken afgehandeld. Als antwoord daarop verdaagt Defensie de beslistermijn al vier jaar lang standaard naar twee keer zes weken. Dat kan niet door de beugel, vindt de Nationale Ombudsman. Verlenging van de beslistermijn is weliswaar toegestaan, maar alleen in uitzonderingsgevallen.
Klachten
Defensie moet de organisatie maar dusdanig inrichten dat de bezwaarschriften wél op tijd worden afgehandeld, vindt de nationale klachteninstantie naar aanleiding van een klacht van een Defensiemedewerkster. Al eerder heeft de Ombudsman uitgesproken dat organisatorische en administratieve problemen en personele onderbezetting ‘veelal wel een verklaring, doch geen rechtvaardiging voor een termijnoverschrijding vormen’.
Gestroomlijnd
Defensie heeft inmiddels meer mensen op de bezwaarafhandeling gezet en de procedures gestroomlijnd. De daardoor geboekte tijdwinst wordt echter weer grotendeels teniet gedaan door een toename van het aantal klachten, meldt de minister tegenover de Ombudsman.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Art. 7:10 Awb is duidelijk. De beslistermijn is zes weken, ingaande na verstrijken van de bezwarentermijn, of twaalf bij een commissie, en kan maximaal zes weken worden verdaagd en zal op grond van Afdeling 3.7 Awb moeten zijn gemotiveerd. Verder uitstel kan alleen met toestemming betrokkene of als er een wettelijk procedurevoorschrift geldt. Naar vaste jurisprudentie komen problemen m.b.t. o.a. ambtelijke capaciteit voor risico van het bestuursorgaan. Kassa dus, na afloop termijn defensie in gebreke stellen op grond van de Wet dwangsommen bij niet tijdig beslissen of in beroep bij de rechtbank op grond Wet niet tijdig beslissen. De rechtbank kent een hogere dwangsom dan de Awb kent.