Overslaan en naar de inhoud gaan

College Eemnes valt

De drie wethouders van Eemnes hebben maandagavond hun ontslag ingediend. Ze deden dat naar aanleiding van een motie van wantrouwen van de…

Zuidpolder
De motie ging over de toekomstige uitbreidingslocatie in de Zuidpolder in Eemnes. De raad verwijt het college dat ze onvoldoende en te laat is geïnformeerd over de uitbreidingsplannen. De coalitie van het ruim 8700 zielen tellende Eemnes bestond uit drie wethouders van PvdA, VVD en CDA.

Vertrouwen

Volgens gemeentesecretaris Ed de Bruijn heeft een lijmpoging weinig zin en zijn de twee plaatselijke partijen en de PvdA aan zet om een nieuw college te vormen. De raad heeft wel het volledige vertrouwen uitgesproken voor burgemeester Roland van Benthem.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank van den Hoven

Hier hadden nog wel een paar regeltjes bij gemogen. Kennelijk zijn de woningbouwplannen in de Zuidpolder een omstreden project, als er een college over kan vallen. Om hoeveel woningen gaat het? En waar zit die omstredenheid in? Zijn er alternatieven voor die locatie?

Op 25 november 2009, 08:59
s.quasten.

Deze info mist:
De gemeente kocht de grond van de Nederlands Hervormde Kerk voor ruim 7 miljoen euro. De grond werd echter maar voor de helft van die waarde getaxeerd.

Op 25 november 2009, 09:24
Jan

En hoe dacht het college van Eemnes een uitbreidingslocatie te realiseren zonder medewerking van de raad? En beseft de raad dat zelf niet? Is het daarom eigenlijk geen storm in een glas water? Dit artikel roept alleen maar vragen op. Geen goede journalistiek.

Op 25 november 2009, 09:24
Jan

N.a.v. de reactie van raadslid Quasten: hebben ze in Eemnes nog nooit gehoord van artikel 169, lid 4, van de Gemeentewet? (College geeft de raad vooraf inlichtingen over o.a. grondaankoop als er sprake is van ingrijpende gevolgen. College neemt geen besluit voordat de raad zijn wensen en bedenkingen heeft kunnen uiten). En verder: moest de raad geen krediet beschikbaar stellen voor deze miljoenenaankoop?

Op 25 november 2009, 09:30
Ellen de valk

Het ging hier om het niet respecteren van het budgetrecht van de Raad. Er is besloten een aankoopsom van 7,2 miljoen te betalen zonder dat er een exploitatierekening door de Raad was vastgesteld, en ook geen krediet gegeven. art.169, 4 lid kennen we in Eemnes ook, maar het college was daarvan even niet mee bekend. . Het ging ook om het achterhouden van informatie, t.w. een taxatierapport met een veel lagere m2 prijs, en het niet mededelen dat er al een koopcontract was al getekend op 1 mei.
Dat werd niet gemeld in de raadsvergadering van 25 mei noch in die van 29 juni.
Het vertrouwen is opgezegd door de PvdA en de twee andere oppositiepartijen sloten zich hierbij aan.
Het ging dus om heel principiële zaken als en niet respecteren van het budgetrecht van de raad en het achterhouden van informatie. De lokale democratie werd hiermee met voeten getreden. Dat zijn de redenen waarom het vertrouwen in het hele college (als orgaan) werd opgezegd.

Op 26 november 2009, 13:33

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in