Advertentie

Nek-aan-nekrace bij Haagse gemeenteraadsverkiezingen

Drie partijen gaan nek aan nek in de peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. PvdA en PVV staan vrijwel gelijk.

13 maart 2014

Drie partijen kunnen volgende week de grootste worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De race is ,,een driestrijd'' geworden tussen PvdA, PVV en D66. ,,Maar meer dan een kwart weet nog niet waar ze op gaan stemmen, dat is heel veel'', zeggen onderzoekers van TNS Nipo. Ze presenteerden donderdag hun derde en laatste peiling in de hofstad.

Minieme voorsprong
De PvdA staat nu op 16,6 procent van de stemmen, met een minieme voorsprong op de PVV. Die zou 16,4 procent van de Hagenaars achter zich krijgen. Beide partijen zouden daarmee 7 of 8 van de 45 raadszetels winnen. D66 ,,zit op het vinkentouw'' met 14,4 procent (6 of 7 zetels). De VVD zou van 14,6 procent (7 zetels) zakken naar 9,4 procent (4 of 5 zetels). Ook GroenLinks en CDA staan op verlies. De combinatie ChristenUnie-SGP zou de grootste christendemocratische fractie worden. Die partijen zitten nu niet in de Haagse raad. Richard de Mos, die uit de PVV stapte en solo verder ging, maakt kans op 3 zetels.

Niet dom
De tussenstand betekent een verlies voor de PvdA. Die haalde 10 zetels bij de vorige raadsverkiezingen in 2010, met 21 procent van de stemmen. Maar bij de vorige peiling, een maand geleden, was de PVV ruimschoots de grootste. ,,Wij winnen in een maand tijd een zetel, zij verliezen er twee. En dat is maar goed ook. Wij stellen de mens en deze mooie stad centraal, de PVV stelt angst, haat en minachting centraal. Hagenaars zijn niet dom'', zegt PvdA-lijsttrekker Rabin Baldewsingh in een reactie.

Niet-westerse allochtonen
De PvdA scoort vooral goed bij niet-westerse allochtonen. Een op de vijf mensen uit die groep stemt op de partij. Onder autochtonen is de PVV ruimschoots de grootste en krijgt de PvdA maar 5 procent. De onderzoekers hebben 774 Haagse kiezers gevraagd naar hun mening. De ondervraagde groep is volgens TNS Nipo een representatieve afspiegeling van heel Den Haag.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.F. Mulder
Laten we eerst 19 maart afwachten. Peilingen zeggen niets. Als je de mensen op straat, op het werk, in de winkel spreekt zijn ze het huidige college meer dan zat.

Stemming zou wel eens anders kunnen uitpakken dan de peiling.
hans hoogvorst
bb heeft kennelijk nog nooit van de haagse stafspartij gehoord. goed voor 3 a 4 zetels. ook de sp komt niet in het overzicht voor.
O. ten Hove
Waarschijnlijk is BB d'66-minded... deze partij is een wolf in schaapskleren. Links-liberaal maar zo rechts als de pest met minachting voor grote delen van het Nederlandse volk zoals Pechtold die de sociale uitkering en toeslagen wil verlagen, de pensioenleeftijd optrekt terwijl de nieuwe ouderen in armoede ten onder zullen gaan... en hun onderwijsbelied betreft alleen het hoger onderwijs terwijl de helft van onze kinderen MBO doet. Pechtold snapt er niets van en schoffeert het Nederlandse volk en je moet als kiezer wel heel dom zijn op deze partij te stemmen die nog rechtser is dan de vvd. En inderdaad: waar is de SP? Het enige redelijke alternatief.
Advertentie