Advertentie

Gemeente Dordrecht gijzelt veelschrijver

De gemeente Dordrecht heeft een inwoner laten vastzetten in een huis van bewaring. De ondernemer bestookt de gemeente al jaren met een niet-aflatende stroom brieven en e-mails.

28 januari 2015

De gemeente Dordrecht heeft een inwoner laten vastzetten in een huis van bewaring. De man valt de gemeente opnieuw lastig met brieven, nadat de rechtbank vorig jaar een briefverbod had ingesteld. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.

Meer dan twee brieven

De rechter bepaalde toen dat de gemeente hem mag vastzetten als de man meer dan twee brieven per maand verstuurt. Omdat de man inmiddels deze maand zestien brieven te veel heeft geschreven, moet hij even zoveel dagen brommen.

Dwangsom hielp niet

De ondernemer bestookt de gemeente al jaren met een niet-aflatende stroom brieven en e-mails. In 2013 legde de rechter de man al een dwangsom op per verstuurde brief, maar daar trok hij zich niets van aan. Ook betaalde hij de dwangsommen niet die hem waren opgelegd.

Illegale kamerverhuur

Daarom vroeg de gemeente de rechtbank om de man te mogen gijzelen als stok achter de deur. Dat ging een tijdje goed, maar deze maand ging het weer mis en begon de man weer brieven te sturen. De briefschrijver kreeg drie jaar geleden een conflict met de gemeente om illegale kamerverhuur. Sindsdien bestookt hij de gemeente met honderden bezwaarschriften en verzoeken op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Naar eigen zeggen doet hij dit 'om de gemeente te zieken en op kosten te jagen'. Dat laatste is hem goed gelukt: De afhandeling van de brieven kost de gemeente naar eigen zeggen ruim 500.000 euro per jaar.

Aanpassing wet
De bestuursrechter bepaalde onlangs dat de gemeente de bezwaarschriften en WOB-verzoeken wel moet behandelen. Om die reden pleit Dordrecht samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor aanpassing van deze wet om misbruik tegen te gaan. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kop
Mensen doodrijden of doodtrappen = maximaal 120 uur taakstraf.

Meer dan 2 brieven per maand schrijven = de gevangenis in.Dit land is knettergek. Dankzij de D66- rechters.
cc / Ambtenaar
@ schapekop,U vindt het blijkbaar geen probleem dat de belasting verhoogd wordt, vanwege dit soort malloten?
Kop
@cc: De enige reden dat er belastingen worden verhoogd is de aanwezigheid van uw soort ambtenaren.
Kaas !
Je kunt brieven van notoire veelschrijvers gewoon onbehandeld laten maar niet in Nederland, daar worden veelschrijvers in de cel gesmeten omdat Het Systeem dat voorschrijft. Dit land is inderdaad knettergek.
cc / Ambtenaar
@ Schapekop

Oh u kent mij persoonlijk begrijp ik? En schaart mij dientengevolge onder 'uw soort ambtenaren'. Ik heb geen idee wat dat precies inhoud, maar het zal wel niet als compliment bedoelt zijn.Overigens wel knap dat u uw zeer goed onderbouwde reactie, geheel baseert op die ene zin die ik heb geschreven... Aan 'uw soort burgers' heeft Dordrecht echt wat!
gerrie
Hebben die ambtenaren eindelijk iets te doen, is het weer niet goed.
Sjaak / burger
Een nuchtere visie in de zaak van de Dordrechtse manische man die zijn gemeente wil zieken en op op kosten wil jagen is, datt hij belastingopbrengsten van zijn medeburgers steelt. En dat hij zich via gewone wegen niet tot de orde laat roepen. Dan is het alleszins redelijk dat deze man gegijzeld wordt in een huis van bewaring (nb: niet in een gevangenis). Wie hierbij 'knettergek' roept, zou zich eens moeten bezinnen op zijn relatie tot de samenleving (is die wel gezond?)
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Een terechte reactie van Sjaak. Deze meneer kost de gemeenschap (u en ik) € 500.000,-- per jaar. Dat geld behoort aan de gemeenschap toe te komen en niet aan een pestkop te worden besteed. Wie meent dat dit het nuttig besteden van gemeenschapsgeld betreft is niet goed wijs.
K. de Beer / organisatie adviseur
@Schapekop en @Plafond hebben helemaal gelijk als je deze zaak oppervlakkig bekijkt. Bureaucratie ten top! Maar goed, de wetgever heeft nu eenmaal de WOB en de Wet Dwangsom verzonnen, en hele gemeenhuizen zijn daar druk mee bezig. Terwijl er best nuttiger werk is te doen. In het Dortse geval betreft het een huisjesmelker die tegen het criminele aanschurkt. Heeft een manier gevonden om te pesten. Kost de Dortse belastingbetaler 500.000 euro per jaar. En daar ben ik niet zo blij mee want het is totaal zinloze verspilling. Daarom kan ik ermee leven dat dit figuur aan banden wordt gelegd. En al hij het er niet mee eens is? R.. dan maar op!
Advertentie