Vasthouden aan claim
Hij had net verteld dat Groningen weliswaar samen met het Rijk en de gemeente Den Haag optrekt, maar dat de provincie ook aan de eigen claim op de IJslandse banken vasthoudt - voor het geval Noord-Holland tóch succes heeft met de eigen claim die in eerste instantie door de Kroon is vernietigd. Wie de ‘opperrat’ is, waar Calon op doelde, wil hij desgevraagd niet zeggen.’Dat kan Bos zijn, IJsland of Noord-Holland,’ stelt de gedeputeerde. Hij benadrukt dat de opmerking een grap was en dat hij dat ook expliciet erbij heeft gezegd.
Provincie Groningen heeft een back-upplan
‘Soms moet je gewoon een grotere rat zijn dan de opperrat,’ grapte gedeputeerde Marc Calon woensdag tijdens de extra…
Vroeg beslag gelegd
Groningen is door de crisis bij de IJslandse banken voorlopig dertig miljoen euro kwijt. Om dat geld terug te krijgen had Groningen al vroeg, als eerste provincie, beslag laten leggen op bezittingen van de IJslandse banken in Noord-Europa. Maar op verzoek van minister Bos van Financiën heeft de noordelijke provincie dat beslag niet geëxecuteerd.
Aangesloten bij Rijk
Samen met de gemeente Den Haag heeft Groningen zich aangesloten bij het Rijk. Bos en de landsadvocaat proberen nu ook dat geld terug te krijgen. Calon heeft daar vertrouwen in: ‘Mocht er geen internationale oplossing komen en wij zouden benadeeld worden doordat we niet meer verder zijn gegaan met onze claim, dan zou er gepraat worden over schadeloosstelling, heeft Bos ons gezegd, al kon hij geen kwantitatieve garanties geven.’ Voor de zekerheid houdt Groningen daarom toch de eigen claim achter de hand, en onderzoekt de provincie via de landsadvocaat of er nog iets mee gedaan kan en moet worden om die claim veilig te stellen.
Rollebollend over straat
Statenlid Roel Stevens van coalitiepartij ChristenUnie steunt net als de meerderheid van de staten de gedeputeerde. Hij onderschrijft het streven van Calon om samen op te trekken met andere overheden. ‘Mijn partij vindt het belangrijk dat verschillende overheden niet ‘rollebollend’ over straat gaan.’ Daarnaast vindt Stevens het ‘goed’ dat er ‘nog iets in het vat zit’ voor het geval de gezamenlijke poging van de overheden niet slaagt en Groningen geen compensatie van het Rijk krijgt.
'Lieverdje van Bos'
Oppositiepartij D66 is kritischer over de aanpak van de provincie. ‘Ik vraag me wel af of de provincie een nou een verstandige beslissing heeft genomen om niet tot executie van dat beslag over te gaan omdat we het lieverdje van Bos willen zijn,’ zegt statenlid Vey Mestdagh. ‘Want wat gebeurt er als Noord-Holland van de Raad van State toch mag executeren?’ Noord -Holland en het ministerie van Financiën hadden overigens geen commentaar op de ‘grap’ van Calon.
Lees ook:
Gevecht om de miljoenen: 1-0 voor Bos 10.11.08
Terughalen spaartegoeden: ieder voor zich 07.11.08