Overslaan en naar de inhoud gaan

Vooral ouderen en hoger opgeleiden volgen ‘Europa’

Slechts twee procent van de Nederlanders volgt de Europese politiek op de voet.

Vlag: Use your vote
− Shutterstock

Het zijn vooral ouderen en hoger opgeleiden die de Europese politiek volgen, zo blijkt uit het onderzoek 'Mijn Europa?' van Ipsos I&O in opdracht van Binnenlands Bestuur. Ruim de helft van de Nederlanders volgt de politiek naar eigen zeggen heel beperkt of zelfs helemaal niet.

Weinig discussie

Nog slechts acht weken zijn er te gaan voor de verkiezing van het Europees Parlement op 6 juni. Toch lijkt de belangstelling voor het onderwerp nog niet heel groot. Alle pijlen zijn vooralsnog gericht op de Nederlandse formatie. Van een levendige discussie over de Europese verkiezingen is nog weinig sprake.

Heel beperkt

Ruim de helft van de Nederlanders volgt naar eigen zeggen de Europese politiek dan ook heel beperkt (42 procent) of helemaal niet (15 procent). Vier op de tien Nederlanders zegt de Europese politiek ‘op grote lijnen’ te volgen. Slechts twee procent zegt de Europese politiek op de voet te volgen.

Jongeren het minst

Met name hoger opgeleiden zeggen vaak de Europese politiek in grote lijnen te volgen, lager en middelbaar opgeleiden doen dat vaker beperkt of niet. De verschillen naar leeftijd zijn nog groter: waar 57 procent van de 65-plussers zegt de Europese politiek in grote lijnen te volgen, is dat onder 18- tot 24-jarigen slechts 26 procent. Zij zeggen juist vaker dan andere leeftijdsgroepen de Europese politiek helemaal niet te volgen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Gemeenteraadsverkiezingen

Overigens gaat dit niet alleen op voor de Europese politiek. Ook de gemeentepolitiek wordt door veel Nederlanders niet gevolgd. In februari 2022 – een maand voor de Gemeenteraadsverkiezingen – zei 37 procent van de Nederlanders de gemeentepolitiek ‘op de voet’ (4 procent) of ‘in hoofdlijnen’ (33 procent) te volgen.  Als het gaat om landelijke politiek, lijkt dit aandeel wel hoger te liggen. Twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 zei bijna driekwart ‘het nieuws over de politiek en de verkiezingen’ op de voet of op hoofdlijnen te volgen.

Eén op acht voelt zich Europeaan

Op de vraag waar men zich vooral mee identificeert – de eigen woonplaats, regio, provincie, land, Europa of een ander gebied – zegt slechts 12 procent van de burgers zich ‘Europeaan’ te voelen (onder bestuurders is dat wat meer: 26 procent). Het merendeel identificeert zich met Nederland of de woonplaats.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker

Het is dan ook geen politiek het is poppenkast.
Ga maar stemmen op een orgaan wat geen invloed heeft.
Dit is net zoiets als de uitspraken van gestudeerde types als wetenschap bestempelen daar waar er nooit wetenschap aan ten grondslag ligt. Die theorieën worden nooit aangehaald dat moet je maar voor lief nemen en vooral geen vragen en zeker geen kritiek. Die kwakers zijn onaantastbaar.
Dit zijn politici maar het is geen politiek. Dit lijkt democratie maar het is het niet.

Op 19 april 2024, 07:01
P. Smit

In alle bestuurslagen - van gemeenteraad tot Europees parlement - wordt tegenwoordig de microfoon dichtgedraaid bij mensen die een kritisch geluid laten horen.
Aan dit soort voorvallen wordt door onze staatsomroepen en -kranten geen enkele aandacht gegeven. Het is daardoor ontzettend moeilijk om toch goed op de hoogte te blijven van wat er overal speelt. Het kost mij uren per dag om dat via alternatieve bronnen te ontdekken.

Op 19 april 2024, 11:19
R. D.

Misschien maar goed ook gezien de hoeveelheid onzin die er wordt uitgekraamt door sommige types en ''alternatieve media''.

Op 19 april 2024, 12:17
P. Smit

U bent vóór vrijheid en democratie begrijp ik?

Op 19 april 2024, 14:33
R. D.

Zeker, maar tegen complottheoriën, desinformatie en populisme. Het feit dat de NOS vaak ''staatsomroep'' wordt genoemd zegt al genoeg.

Op 22 april 2024, 09:22
P. Smit

Het zou zomaar kunnen dat u meer geïndoctrineerd bent door onze overheid dan u zelf beseft. Het valt u kennelijk niet op dat de NPO veelal doet aan eenzijdige berichtgeving. Turf maar welke politieke partijen uitgenodigd worden voor de talkshows en welke vooral helemaal nooit.
Overigens:

zogenaamde complottheoriën blijken vaak binnen 6 maanden waarheid te zijn maar dat moet je wel willen zien.
Een andere mening is niet per definitie desinformatie maar u misschien wel onwelgevallig. Onze overheid/Brussel is overigens de grootste verspreider van desinformatie, kijk maar naar de communicatie omtrent de covid'vaccins' en de weigering om achteraf e.e.a. te onderzoeken, kennelijk omdat de huidige enorme oversterfte onderhand nog maar één aanwijsbare reden heeft.

Op 25 april 2024, 11:05

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in