De gevangenis van Maastricht, die mogelijk moet sluiten, zou heel goed Belgische gedetineerden kunnen opvangen. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes heeft maandag een brief van die strekking gestuurd aan parlementariërs van België. Het buurland kampt met een cellentekort.
Hoes wil Belgische boeven in bajes
In België en Nederland liggen nu geen concrete plannen voor plaatsing van Belgische gedetineerden in Maastricht. In een brief biedt Hoes…
Geen geld
De burgemeester heeft ook staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gevraagd contact op te nemen met zijn Belgische collega om deze mogelijkheid aan te kaarten. Teeven heeft al te horen gekregen dat de Belgen de ruimte wel kunnen gebruiken, maar dat er geen geld voor is, aldus de gemeente. Hoes hoopt nu dat de Belgische Kamerleden wat voor elkaar kunnen krijgen.
Leeg
Overigens heeft Hoes zijn onvrede erover uitgesproken dat de gevangenis van Maastricht (de penitentiaire inrichting Overmaze) al is leeggeruimd voordat het Nederlandse parlement daarover heeft beslist. Door bezuinigingen is een hervorming van het gevangenisstelsel nodig. Teeven werkt aan nieuwe plannen.
Overcapaciteit
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt vanwege de huidige overcapaciteit gekozen voor ,,geconcentreerde leegstand’’ in aanloop naar een definitief besluit. ,,Het is duurder om in alle gevangenissen 10 cellen leeg te laten dan 100 cellen in één gevangenis’’, zo legt een woordvoerder uit. In Maastricht was al een particuliere afdeling voor behandeling gesloten.
Tilburg
In België en Nederland liggen nu geen concrete plannen voor plaatsing van Belgische gedetineerden in Maastricht, aldus de woordvoerder. ,,Maar als de Belgen het willen - zoals nu al in Tilburg gebeurt - dan valt daar altijd over te praten.''
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik wil Nederlandse boeven in de gevangenis.
Er is sprake van een buitenproportioneel laks beleid met betrekking tot de mogelijkheden voor een slachtoffer om vandaag de dag bij de politie aangifte te doen van een misdrijf. Als je al durft te komen wuiven de dienstdoende agenten de zaak af of raden zelfs aan om liever geen aangifte te doen in verband met de persoonlijke veiligheid van het slachtoffer. En als de politie wel bereid is om een aangifte te verwerken is de pakkans voor de dader miniem. Daarnaast seponeert justitie het overgrote deel van de aan hun voorgelegde zaken. Hierdoor zien veel slachtoffers geen heil meer in de gang naar het politiebureau.
Dan heeft ook nog het imago van de agent enorm ingeboet door toedoen van het feit dat hun hoofdtaak niet meer is het dienen van de burger maar ze een verlengstuk is geworden van de fiscus die geld tekort heeft. Een soort Sheriff van Nottingham. Klagen heeft geen zin want daarop volgt een standaard antwoord van MULER terwijl elke situatie individueel anders is. Een hoger beroep instellen helpt ook niet want de rechtelijke macht valt de arm der wet niet af. Dezelfde problematiek speelt bij het medisch tuchtcollege. Amices onder elkaar. Justitie is verworden tot wat ze diende te bestrijden en heeft daarmee Nederland gedegradeerd tot een Bananenrepubliek.