Advertentie

CdK Berends legt taken tijdelijk neer

De Gelderlander meldde vorige week dat Berends en enkele naaste medewerkers zich zouden schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag.

ANP
21 september 2023
Berends
De Gelderse cdk John Berends

De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

HR adviseur publieke sector

BMC
HR adviseur publieke sector

Adviseur Privacy in de publieke sector

BMC
Adviseur Privacy in de publieke sector

Dieperliggende achtergronden

‘Hij heeft de situatie nog eens nader beschouwd en is toen toch tot dit besluit gekomen’, zegt de woordvoerder van Berends. Waarom de commissaris nu wel tijdelijk zijn taken neerlegt, kon de woordvoerder niet zeggen.

De commissaris heeft Provinciale Staten gevraagd ‘een feitenonderzoek in te stellen naar de integriteitsschendingen waarvan ik als commissaris van de Koning word beticht en de dieperliggende achtergronden van de aantijgingen te achterhalen’. Hij zegt zijn werk tijdelijk neer te leggen om de onderzoekers alle ruimte te geven. Volgens Berends zal demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken op korte termijn een waarnemer aanwijzen.

Hoor en wederhoor

Het presidium, de vergadering van provinciale fractievoorzitters, heeft donderdagavond een extra vergadering ingelast nu Berends zijn taken tijdelijk neerlegt. Maandag was ook al een extra presidiumvergadering vanwege de kwestie. Toen werd afgesproken dat er vrijdag een feitenrelaas zou verschijnen dat deels openbaar gemaakt wordt. Ook zeiden de fractievoorzitters dat er wel hoor en wederhoor moet plaatsvinden, voor beslissingen kunnen worden genomen. De feiten zouden maandag 25 september worden besproken door de fractievoorzitters.

Angstcultuur bij provincietop

De Gelderlander meldde vorige week op basis van gesprekken met ambtenaren dat er een angstcultuur heerst bij de provincietop. Berends en enkele naaste medewerkers zouden zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag in het provinciehuis. Het zou vooral gaan om zaken als schreeuwen, roddelen, pestgedrag en intimidatie. Daarnaast zou er soms ook sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Als je een grote bezem door een falende organisatie wil halen dan is dit gedrag natuurlijk niet de oplossing, zoiets doe je met een formele reorganisatie en niet eigenhandig. Niet iedere werknemer wil zich laten commanderen zoals hij dat doet met zijn brave paard Wiebe, "die luistert vrijwel altijd meteen".... "als een burgemeester". Ondeugend merkt hij op dat hij het aan de teugel leggen van statenleden eigenlijk best wel ziet zitten :-) zie:
https://www.gld.nl/nieuws/2411121/portret-van-john-berends-de-commissaris-die-achter-zijn-paard-tot-rust-komt
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_heersers_van_Gelre
Nico Bos
Ik lees na enig zoeken dat zijn 6 jarige ambtstermijn als CvdK op 6 februari 2024 afloopt. Misschien dat de PS maar eens op zoek moeten gaan naar wat nieuwe kandidaten die wat rust in de provincietent kunnen brengen; de tijd is er rijp voor met nog zo´n 5 maanden te gaan. Met dit gedoe is een herbenoeming natuurlijk geen automatisme meer nu er inmiddels ook nieuw gekozen statenleden zijn met wellicht een andere voorkeur.
Advertentie