Advertentie

CdK Berends wil onafhankelijk onderzoek naar aantijgingen

Commissaris van de koning John Berends wil een onafhankelijk onderzoek naar de aantijgingen aan zijn adres.

ANP
19 september 2023
John Berends
John BerendsANP

Commissaris van de koning in Gelderland, John Berends, roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag aan zijn adres. Dat zei hij tijdens een speciale vergadering van het presidium over het onderwerp, na publicaties in De Gelderlander over het vermeende gedrag van de commissaris. Berends zei tijdens zijn betoog aan het begin van de vergadering dat mensen zich niet moeten laten 'gijzelen door beeldvorming, op basis van anonieme bronnen'.

Consulent Leerlingenvervoer

JS Consultancy
Consulent Leerlingenvervoer

Programmamanager Toekomstvaste IV

JS Consultancy
Programmamanager Toekomstvaste IV

'Topsport'

'Afgelopen dagen is er een storm van berichten de media in geslingerd', zo zei hij. 'Ik kan collega's stevig aanspreken', gaf hij toe. Hij had het over 'topsport', wat er aan werk geleverd wordt. Maar volgens hem speelt hij altijd 'op de bal en niet op de man'. Als dit, zoals uit de berichtgeving naar voren komt, door de ambtenaren anders is ervaren, 'bied ik mijn excuses daarvoor aan'. Evengoed zegt hij de 'beelden' niet te herkennen.

Angstcultuur

Volgens De Gelderlander is er sprake van een angstcultuur op het provinciehuis, maar Berends zegt dat hij hoort dat 'de open lijn tussen enkele ambtenaren en de media juist leidt tot een angstcultuur'. Verder maakt de hele zaak voor hem duidelijk 'dat we nog meer in onze organisatie uit te leggen hebben welke wegen medewerkers kunnen bewandelen' als ze klachten hebben.

Werkdruk en sociale veiligheid

Er loopt al een onderzoek naar werkdruk en sociale veiligheid bij de provincie. Dat wordt uitgevoerd door een extern bureau. Het gaat om een 'verdiepend' onderzoek, lichtte gedeputeerde Peter Drenth (personeel) toe, naar 'bepaalde onderdelen' binnen de organisatie waar het mogelijk niet goed gaat. Maar Berends pleit daarnaast voor nog een onafhankelijk onderzoek naar 'de feiten van de aantijgingen' en 'de werkelijke achtergrond van deze berichtgeving'.

Grensoverschrijdend gedrag

De Gelderlander meldde vorige week op basis van gesprekken met ambtenaren dat er een angstcultuur heerst bij de provincietop. Berends en enkele naaste medewerkers zouden zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer in het provinciehuis. Het zou vooral gaan om verbaal grensoverschrijdend gedrag, zoals schreeuwen, roddelen, pestgedrag en intimidatie. Daarnaast zou er soms ook sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie