Advertentie

Provincie Gelderland neemt afstand van beeld over werksfeer

Volgens dagblad De Gelderlander zou commissaris van de Koning John Berends zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag

ANP
16 september 2023
Berends
De Gelderse cdk John Berends

De Provincie Gelderland neemt afstand van beweringen dat er sprake zou zijn van een sociaal onveilige werksfeer in het provinciehuis. Dat zegt de provincie zaterdag in een verklaring naar aanleiding van een bericht dat De Gelderlander een dag eerder publiceerde.

Grensoverschrijdend gedrag

Volgens De Gelderlander zouden de Gelderse commissaris van de Koning John Berends en een aantal van zijn naaste medewerkers zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het zou onder meer gaan om verbaal grensoverschrijdend gedrag, in de vorm van schreeuwpartijen, roddelen en intimidatie. Ook zou er sprake zijn van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag en pestgedrag.

Dingen kunnen beter

De provincie stelt het artikel ‘schokkend’ te vinden. ‘We lezen over (oud-) collega's die onveiligheid ervaren, en zich niet gehoord voelen door hun leidinggevende. En we zien nu dat er soms toch ook mensen tussen wal en schip raken. Dat betreuren we ten diepste’, zegt de provincie in de verklaring. ‘Het is duidelijk dat er dingen zijn die beter moeten en kunnen. Maar we nemen afstand van het beeld wat De Gelderlander schetst, van de werksfeer die er organisatiebreed bij de provincie zou zijn’.

Angstcultuur

Volgens De Gelderlander wordt het beeld van een angstcultuur op het provinciehuis bevestigd in een recent medewerkersonderzoek van de provincie Gelderland. De krant zegt inzicht te hebben gehad in de details van het rapport. Maar volgens de provincie laat het medewerkersonderzoek uit mei van dit jaar juist ‘in grote lijnen een verbetering zien’, ten opzichte van het vorige onderzoek uit november vorig jaar.

Breed onderzoek

Toch erkent Gelderland dat er ook zorgen zijn. Naar aanleiding daarvan is de provincie een breed vervolgonderzoek naar werkdruk en sociale onveiligheid gestart. De eerste uitkomsten van dat onderzoek worden binnen een maand verwacht. ‘De Gelderlander doet in het artikel een aantal stevige uitspraken over de commissaris. Wij zijn geschrokken van hetgeen wat in het artikel staat. Signalen van onveiligheid moet je altijd serieus nemen en zorgvuldig onderzoeken. Wij wachten daarom de resultaten van het onderzoek af en kijken ondertussen wat er nodig is in de organisatie’, aldus de organisatie.

Het presidium van Provinciale Staten van Gelderland komt maandagavond bijeen voor een extra vergadering naar aanleiding van de berichtgeving. Volgens de provincie zal Berends hier zelf ook bij aanwezig zijn.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De provincie die zelf een breed onderzoek is gestart :-) , dat moet natuurlijk een serieus onafhankelijk onderzoeksbureau doen zoals Berenschot waar mensen vrijuit kunnen praten en zeker geen Kieskompas dat al eerder door de provincie was ingehuurd dat uitkomsten op bestelling levert door de verkeerde vragen te stellen.
Bert Bakker
Het is niet meer dan normaal dat ze zelf ook willen weten hoe het een en ander zit en zich niet alleen verlaten op wat ook vijanden kunnen zijn. Dit soort aantijgingen komen meestal uit een bepaalde hoek die aan alle kanten macht aan het verzamelen is die ze in het stemhokje niet meer krijgen.
Bert Bakker
Die hoek gebruikt dat dan om een plek in de organisatie af te dwingen en daarmee een stempel op het beleid te kunnen drukken en hun eigen mensen in te brengen in een soort sneeuwbal effect. Je ziet het ook bij de belastingdienst bijvoorbeeld.
Bert Bakker
De lange mars door de instituten.
Advertentie