Advertentie

Code Oranje weer bij Statenverkiezingen

‘Niet neerleggen bij hoe het altijd gaat’

ANP
05 januari 2023
Bert Blase
Bert Blase Peter Hilz/ANP

De hervormingspartij Code Oranje doet in Noord-Holland en Zuid-Holland mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart. De partij stond daar vier jaar geleden ook op de kieslijsten. In Gelderland en Noord-Brabant doet de partij deze keer niet mee.

Technisch Adviseur Waterveiligheid

JS Consultancy
Technisch Adviseur Waterveiligheid

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Bestuurscultuur

Code Oranje is in 2018 opgericht door Bert Blase. Hij hoopt dit jaar na de Statenverkiezingen in de Eerste Kamer te komen. Blase was eerder (waarnemend) burgemeester in Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Vlaardingen en Heerhugowaard. Blase zegt dat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt hem inspireert. ‘Zijn hameren op de bestuurscultuur die anders moet. Zijn vasthoudende en onafhankelijke manier van volksvertegenwoordiger zijn. Zich niet neerleggen bij ‘hoe het altijd gaat’.’

Alliantie

Sympathisanten van Omtzigt doen onder de naam Alliantie mee aan de Statenverkiezingen in Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe. ‘Daar gaan we de komende tijd zeker mee spreken’, zegt Blase. Omtzigt zelf is niet bij Code Oranje en Alliantie betrokken. Blase werkte in het verleden samen met Richard de Mos, oud-Kamerlid voor de PVV en leider van de grootste partij in de gemeenteraad van Den Haag. In 2021 was De Mos lijsttrekker voor Code Oranje voor de Tweede Kamer, maar de partij werd niet verkozen. De Mos stapte later dat jaar over naar Belang van Nederland van Wybren van Haga.

Overstap

Bij de Statenverkiezingen van 2019 kreeg Code Oranje geen zetels in de provincies. In 2020 stapte een Statenlid in Noord-Holland echter over van 50PLUS naar de partij. In Groningen, Friesland en Overijssel stapten Statenleden van Forum voor Democratie over naar Code Oranje. Daardoor heeft de partij nu vijf Statenleden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie