Advertentie

Burgemeesters willen stemmen met stemcomputer

In 2006 is voor het laatst per computer gestemd, omdat het niet 100% fraudebestendig zou zijn. Het is toch jammer dat moderne middelen niet worden gebruikt.

24 april 2012

Het hoeft niet al bij de naderende verkiezingen, maar de burgemeesters in Nederland vinden wel dat er weer per computer gestemd moet kunnen worden. Bij BNR Nieuwsradio riep Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), de Tweede Kamer dinsdag op ervoor te zorgen dat de stemcomputer snel weer kan worden gebruikt.

Fraudebestendig

In 2006 is voor het laatst per computer gestemd, omdat de apparatuur niet 100 procent fraudebestendig zou zijn. ,,Het is aan een nieuw gekozen Kamer om ervoor te zorgen dat de stemcomputer weer wordt gebruikt. Het is toch jammer dat moderne middelen niet worden gebruikt'', aldus Schneiders.

Elektronisch stemmen
Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) meldde de Tweede Kamer begin dit jaar nog dat elektronisch stemmen nog heel ver weg is. Ze gaf toen aan dat ze deze zomer de resultaten verwacht van proeven met een nieuw stembiljet. Er wordt geëxperimenteerd met biljetten met de logo's van de partijen en Spies hoopte dat deze stemformulieren voor het eerst bij de Europese verkiezingen in 2014 te gebruiken zijn.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick Wijfje / Beleidsmedewerker
Het uitbrengen van de stem dient geheim te kunnen blijven. Het tellen van de stemmen niet.Dat was nu juist het probleem bij de stemcomputers. De broncodes waren geheim, waardoor niet te achterhalen was hoe stemmen verwerkt werden.De enige manier om dat te voorkomen is de paper-trail, en dan at random de uitslag controleren door de briefjes te controleren in een aantal districten. Vertrouwen is fantastisch. Controleren en zien dat het allemaal klopt is het nog beter. Toch?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Niek / jurist
Heel goed van burgemeestersvoorzitter Schnieders om aandacht te vragen voor de verkiezingen. Maar waarom pas als er weer 2e Kamer verkiezingen in aantocht zijn. Sinds 2006 is het houden van verkiezingen door de rijksregels een enorme crime voor de medewerkers van de afdeling burgerzaken. Die zijn namelijk weer teruggeworpen in het stenen tijdperk terwijl de burger, politici en burgemeesters alleen maar "ik wil dit en dat en ik wil het nu!" roepen. Daarom moet dhr. Schnieders maar eens snel gaan praten met minister Spies en ook binnen zijn eigen partij de kat de bel aanbinden over dit onderwerp. Doe iets in plaats van roeptoeteren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan
Destijds is door de overheid niet geluisterd naar de bezwaren, in de tussentijd dus kennelijk ook niet dus kan er maar één conclusie volgen: niet stemmen met een stemcomputer. De meeste bezwaren waren te voorkomen met het papertrail waarom gevraagd werd. Uiteindelijk liep het stuk op de op te pikken signalen in de nabijheid (minst grote probleem, kun je nagaan hoeveel inzicht er kennelijk is). Een computer vertrouwen op zijn uitkomst zonder mogelijkheid om handmatig te controleren (zoals bij de stemcomputers) is wel het domste wat je kunt doen. En helaas vertrouwen we op heel veel plaatsen computers zondermeer, maar de democratie is net even te belangrijk voor deze kortzichtigheid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan
@Jan. Wat een onzin. Elke stemcomputer kan geijkt en verzegeld worden. Bovendien is het mogelijk ad random stemcomputers te controleren. Ik ben ervan overtuigd dat er (door vermoeidheid of met opzet) meer gerommeld kan worden (en wordt) met papieren stemmen tellen dan met stemcomputers. Overigens was het belangrijkste bezwaar van de anti-stemcomputerlobby dat je binnen een bepaalde straal met behulp van speciale apparatuur kon te weten komen waarop iemand stemt. Nou en? Als lid van een stembureau maar ook als wachtend kiezer hoor je vaak genoeg uit het stemhokje waarop iemand stemt doordat er nog even overlegd wordt met een partner buiten (of soms in) het stemhokje. En dan zul je het weten. Wat voor kwaad kun je ermee doen? Nee, het is in ieders belang dat de stemcomputers weer snel terugkeren. En dan niet als alleen maar teller van papieren stembiljetten. Dat gaat geheid mis. Al eens gezien hoe verkreukeld stembiljetten vaak uit de stembussen komen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie