Advertentie

Van de Pol toch geen burgemeester van Castricum

Van de Pol nam in december op opmerkelijke wijze ontslag als burgemeester van Terschelling.

06 februari 2024
ANP Caroline van de Pol
ANP/Jeroen Jumelet

Caroline van de Pol, de in opspraak geraakte voormalig burgemeester van Terschelling, ziet toch af van het burgemeesterschap in het Noord-Hollandse Castricum. Afgelopen december maakte zij tijdens een raadsvergadering over de verstoorde verhoudingen tussen haar en de raad plots haar vertrek bekend. Iets dat haar niet in dank werd afgenomen. In een persbericht laat Castricum nu weten dat ze kampt met gezondheidsproblemen.

Gezondheidsproblemen

‘Tot mijn grote verdriet zal ik niet uw burgemeester worden. Mijn persoonlijke situatie, mijn gezondheid, stelt mij niet in staat om de 100% te kunnen geven die het burgemeesterschap nodig heeft. En u verdient een burgemeester die er vanaf dag één staat’, aldus Van de Pol in het bericht. Haar ronduit bizarre vertrek als burgemeester van het Waddeneiland haalde medio december alle lokale en landelijke pers. Ze liet de raad verbijsterd achter nadat ze staande de raadsvergadering haar telefoon opnam en vervolgens verkondigde dat ze ontslag nam om in Castricum burgemeester te worden.

Vervangen

Dit gebeurde juist in een vergadering waarin de verstoorde bestuurlijke verhoudingen op het eiland centraal stonden. Van de Pol had niet alleen ruzie met de raad, maar ook met het college. Eerdere lijmpogingen door commissaris van de koning Arno Brok mislukten. Aan het einde van de laatste raadsvergadering van Van de Pol nam de raad van Terschelling unaniem een motie aan om haar zo snel mogelijk te vervangen door een waarnemend burgemeester, en dat gebeurde.

'Verdrietig'

Een paar weken geleden gaf Van de Pol nog aan, ondanks de mediastorm die volgde op haar omstreden vertrek, enorm veel zin te hebben in haar nieuwe uitdaging. Nu ziet zij er toch vanaf. ‘Dat u mij heeft voorgedragen om uw nieuwe burgemeester te worden vind ik ongekend eervol en mijn liefde voor Castricum en de regio zijn niet minder dan toen ik mijn sollicitatiebrief schreef. Maar motivatie alleen is niet genoeg en daarom heb ik, met pijn in het hart, de minister verzocht de voordracht niet over te nemen. En nogmaals, ik voel me zeer verdrietig, maar als ik moet kiezen voor wat het beste is voor Castricum, dan is het dit.’

De gemeenteraad van Castricum heeft kennis genomen van de brief en gaat op korte termijn in gesprek met de commissaris van de Koning over het vervolg van de procedure.    

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie