Advertentie

Burgemeester verbiedt Eritrees bevrijdingsfeest Rijswijk

Burgemeester Huri Sahin schat het veiligheidsrisico in als ‘levensgroot’.

ANP
23 april 2024
Schade na rellen tijdens bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in Den Haag
Schade na rellen tijdens bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in Den Haag, 18 Februari 2024ANP/Owen O'Brien

In Rijswijk mag op 25 mei geen Eritrees bevrijdingsfeest worden gevierd. Dat heeft burgemeester Huri Sahin besloten, omdat soortgelijke feesten eerder in Den Haag en Rijswijk uitliepen op grote rellen. Het veiligheidsrisico voor het beoogde feest met 700 tot 900 man schat Sahin ‘uit ervaring’ in als ‘levensgroot’.

Financieel adviseur gemeentes | BMC | Noord-Nederland

BMC
Financieel adviseur gemeentes | BMC | Noord-Nederland

Projectleider I&V

JS Consultancy
Projectleider I&V

Hoog risico

Het feest van de Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN) moest plaatsvinden in zalencentrum Event Plaza. Zowel organisator als exploitant hadden het risico voor het evenement als laag ingeschaald, ‘maar dat is niet hoe de gemeente erover denkt’, aldus een woordvoerder.

Confrontaties

Halverwege februari liep een bijeenkomst in zalencentrum Opera in Den Haag uit op rellen, toen honderden pro- en anti-regeringsgezinde Eritreeërs de confrontatie met elkaar zochten. Zeker 26 agenten raakten gewond en er was veel schade aan onder meer auto's en locatie. Vorig jaar ging het in Rijswijk al mis toen er een grote vechtpartij uitbrak tijdens het bevrijdingsfeest in mei. Ook in het buitenland waren er dergelijke rellen door onderlinge spanningen tussen Eritreeërs.

Grote gevolgen

Sahin stelt na de risico-inschatting van zowel Event Plaza als FEN dat het hen in haar ogen ontbreekt ‘aan besef van de werkelijkheid en de ernst waarmee we te maken hebben’. Het feest zou grote gevolgen hebben voor de openbare orde en veiligheid, aldus de burgemeester. Evenementen met ‘zo'n hoog risicoprofiel’ horen volgens haar ‘niet thuis in een drukke omgeving als Rijswijk’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie