Advertentie

Burgemeester boos en verdrietig over demonstratie Harskamp

De opvang op de Veluwse legerplaats is beschikbaar gesteld door Defensie. Dat is heel snel geregeld en daarom heeft de gemeente op veel vragen uit het dorp nog geen antwoord. In Harskamp is geklaagd dat het kleine dorp is overvallen door de grote groep vluchtelingen.

25 augustus 2021
vluchtelingen---pixabay-3585348-640.jpg

Burgemeester René Verhulst van Ede is boos en verdrietig over de demonstratie die dinsdagavond voor de hekken van legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp werd gehouden. De demonstratie was gericht tegen de opvang van Afghaanse evacués op het kazerneterrein en moest door politie en marechaussee beëindigd worden. De burgemeester heeft woensdagavond bekendgemaakt dat er geen samenscholingen meer mogen plaatsvinden en dat alleen demonstraties die netjes verlopen zijn toegestaan.

Noodopvang
Op de legerplaats is een noodopvang ingericht voor in totaal achthonderd Afghaanse evacués. Dinsdag arriveerde de eerste groep. Woensdag kwamen meer mensen naar Harskamp. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat de barakken in Harskamp binnen enkele dagen vol zitten. Er wordt gebouwd aan een noodopvang bij Nijmegen en daarna zijn waarschijnlijk nog meer locaties nodig.

Overvallen
De opvang op de Veluwse legerplaats is beschikbaar gesteld door Defensie. Dat is heel snel geregeld en daarom heeft de gemeente op veel vragen uit het dorp nog geen antwoord. In Harskamp is geklaagd dat het kleine dorp is overvallen door de grote groep vluchtelingen. ‘Zodra we antwoorden hebben zetten we die op de website van de gemeente’, zegt een woordvoerster. De evacués blijven niet in Harskamp wonen. Nadat ze zijn geregistreerd en tien dagen in quarantaine zijn geweest, verhuizen ze naar een meer definitieve bestemming.

 

Autobanden in brand

Het verbod op samenscholingen is bedoeld om ongeregeldheden als dinsdagavond te voorkomen. Toen greep de politie in bij een protest bij de legerplaats waarbij autobanden in brand werden gestoken en leuzen werden geroepen als 'eigen volk eerst' en 'Harskamp is van ons'. In de omgeving van de noodopvang is het nu ook verboden om alcoholhoudende drank in bezit te hebben. Alcohol heeft de ongeregeldheden dinsdagavond volgens de burgemeester in de hand gewerkt.

Oorlogsslachtoffers
Burgemeester Verhulst roept ouders op om hun kinderen 's avonds van de straat te houden en thuis uit te leggen wat het betekent om een oorlogsslachtoffer te zijn. ‘Jongeren moeten weten wat deze mensen al hebben meegemaakt. Wat er dinsdagavond gebeurde ging over alle grenzen heen.’ De gemeente heeft de indruk dat een deel van de jonge demonstranten niet uit Ede kwam. In de omgeving van Harskamp zijn heel veel campings en vakantieparken. Er is dinsdagavond niemand aangehouden volgens de politie. (ANP/redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Die demonstratie was natuurlijk dom en heel slecht getimed. Net zo dom en verdrietig vind ik zo'n ongekozen figuur als een burgemeester die die inwoners even de les gaat lezen. Volkomen ongepast.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Petersen
René Verhulst (cda) moet zijn inwoners eens betrekken bij besluitvorming. Het woordje draagvlak heeft het CDA niet uitgevonden
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie