Advertentie

Brede steun voor nieuwe gemeente Dijk en Waard

De raad van Heerhugowaard heeft unaniem ingestemd met het herindelingsadvies Langedijk en Heerhugowaard. In Langedijk stemden 16 van de 21 raadsleden voor. De naam van de nieuwe gemeente wordt Dijk en Waard.

13 maart 2020
aanbesteding-handen-shutterstock.jpg

De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft unaniem ingestemd met het herindelingsadvies Langedijk en Heerhugowaard. In Langedijk stemden 16 van de 21 raadsleden voor het voorstel. De naam van de nieuwe gemeente, die per 1 januari 2022 ontstaat, wordt Dijk en Waard. Er komt elders nog een nieuwe gemeentenaam: Voorne. Voor de nieuw te vormen gemeente Maashorst komt geen raadgevend referendum.

2023

Voorne wordt waarschijnlijk de nieuwe naam voor Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis. De drie raden hebben inmiddels alle drie aangegeven voor een bestuurlijke fusie te gaan, nadat Brielle zich daar als eerste over had uitgesproken. De gemeenten willen de fusie per 2023 realiseren.

Herindelingsadvies

Dijk en Waard wordt door Langedijk en Heerhugowaard bij de wetgever voorgedragen als naam voor de nieuw te vormen gemeente. Duizenden inwoners van beide gemeenten hadden ideeën voor een naam voor de nieuwe gemeente geopperd, waaronder Dijk en Waard. De Fusieraad – de gezamenlijke gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard – hebben deze week die naam overgenomen. Het herindelingsadvies gaat nu naar provincie, de minister van Binnenlandse Zaken en vervolgens naar Tweede en Eerste Kamer.

Referendum

Iets minder soepel gaat het in vooralsnog in Landerd en Uden. Beide gemeenten hebben plannen om per 2022 te fuseren tot de gemeente Maashorst, maar meer dan duizend Schaikenaren (Landerd) willen daarover een referendum. Hoewel de raad van Landerd daar nog geen officieel besluit over heef genomen, voelt de coalitie van Landerd daar niets voor, tekende het Brabants Dagblad op.  

    

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie