Buitengewone Opsporingsambtenaren (boa's) mogen binnenkort geen zichtbare religieuze uitingen zoals symbolen meer dragen tijdens hun werk. De maatregel was al aangekondigd, maar het kabinet heeft woensdag een algemene maatregel van bestuur (amvb) goedgekeurd die landelijk geldend wordt. Dat betekent dat gemeenten geen boa's meer mogen inzetten die bijvoorbeeld een hoofddoek of een keppeltje dragen. Sommige gemeenten staan dit nu nog wel toe.
Boa mag geen religieus symbool meer dragen
Gemeenten mogen geen boa's meer inzetten die bijvoorbeeld een hoofddoek of een keppeltje dragen, heeft het kabinet middels een amvb bepaald.

Juridisch bindend
Justitieminister David van Weel benadrukte woensdag dat de maatregel juridisch bindend is, zoals dit ook bij de politie het geval is. Volgens hem is het noodzakelijk dat gezagsdragers met hun uniform neutraliteit uitstralen. Omdat er telkens discussies over zijn, moet juist de amvb ervoor zorgen dat alle gemeenten zich eraan houden. De VVD-bewindsman wilde er niet op vooruitlopen wat er gebeurt als een gemeente zulke symbolen toch toelaat. De amvb gaat nu naar de Raad van State voor advies. Van Weel denkt die snel te kunnen tekenen.
Niet op uiterlijk beoordelen
Het idee om onder meer hoofddoeken bij boa's te verbieden, stamt uit het vorige kabinet onder justitieminister Dilan Yeşilgöz. Het College voor de Rechten van de Mens noemde het plan toen 'stigmatiserend en niet effectief'. Mensen moeten worden beoordeeld op hun handelen en niet op 'veronderstellingen gebaseerd op hun uiterlijke kenmerken', vond het mensenrechtencollege.
Nu eenmaal kabinetsstandpunt
'Het plan is vrij helder', reageerde minister Van Weel woensdag. 'We voeren uit wat in het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma staat. Namelijk dat boa's tijdens de uitoefening, terwijl ze hun uniform aanhebben, neutraliteit moeten uitstralen. Dat is vrij zwart-wit. Daar kan iedereen van alles van vinden, maar dit is wat het kabinet daarover vindt.'
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"Het College voor de Rechten van de Mens noemde het plan toen 'stigmatiserend en niet effectief'."
Is het dragen van religieuze symbolen niet juist stigmatiserend?