Advertentie

Bezwaren Klein tegen ontslag door cdk ongegrond verklaard

De ontslagen waarnemend burgemeester Klein van Scherpenzeel heeft weer nul op het rekest gekregen. Zijn bezwaren zijn ongegrond verklaard.

11 februari 2022
exit.jpg

De bezwaren die de ontslagen waarnemend burgemeester van Scherpenzeel tegen zijn ontslag door de Gelderse commissaris van de koning had ingediend, zijn verworpen. Het ontslag blijft van kracht, zo stelt cdk John Berends in zijn beslissing op het bezwaar van Eppie Klein. Berends vindt dat hij in oktober vorig jaar een zorgvuldig besluit heeft genomen om Klein per direct uit zijn ambt te ontheffen.

Ontslagbesluit

Ook de aangevoerde bezwaren door Klein zijn voor Berends geen reden het ontslagbesluit opnieuw tegen het licht te houden, zo stelt de cdk in zijn beslissing op het bezwaar. Dat besluit is donderdag genomen en vrijdag op de website van de provincie openbaar gemaakt.

Niet integer

Berends stuurde Eppie Klein op 7 oktober per direct de laan uit, een aantal uur nadat voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, de stekker uit het provinciale herindelingsplan had getrokken. Scherpenzeel wilde per se zelfstandig blijven en heeft daar felle strijd voor gevoerd. Berends stelde op 7 oktober dat Klein niet integer heeft gehandeld, onder meer door Provinciale Staten op te roepen voorlopig geen besluit te nemen over het herindelingsvoorstel. Die oproep deed Klein in een mail, op de dag van de besluitvormende Statenvergadering in juli 2021.

Aanvechten ontslag

Daags na het ontslag liet weten Klein zijn gedwongen vertrek aan te vechten. Hij stelde op oneigenlijke gronden te zijn ontslagen. Bovendien is een cdk volgens hem niet bevoegd om een waarnemer te ontslaan. Klein diende bij de provincie een officieel bezwaarschrift in en vroeg de voorzieningenrechter tegelijkertijd de cdk op te dragen het ontslag op te schorten, totdat de bezwaar- en beroepsprocedure zou zijn afgerond.

Geen misbruik

De voorzieningenrechter oordeelde eind november dat het ontslag niet teruggedraaid hoefde te worden. Berends heeft geen misbruik van zijn bevoegdheid gemaakt om Klein op 7 oktober uit zijn ambt te ontheffen. De cdk heeft terecht artikel 78 van de Gemeenwet als grondslag voor het ontslag gebruikt, zo oordeelde de voorzieningenrechter. Diverse wetenschappers breken daar overigens nog steeds het hoofd over.

Bodemprocedure

Het is lang onduidelijk gebleven of Klein de bodemprocedure zou doorzetten. Klein wil af van het stempel niet-integer, maar vindt ook in het belang van het openbaar bestuur dat er duidelijkheid moet komen of een cdk wel of geen ontslagbevoegdheid heeft. Op herhaaldelijke vragen van Binnenlands Bestuur liet zijn advocaat weten dat er nog steeds werd gewikt en gewogen. Volgens de provincie wordt de bodemprocedure door Klein voortgezet, zo stelde de woordvoerder van Berends vrijdag. De advocaat van Klein en Klein zelf waren vrijdag niet bereikbaar.   

Griffier | gemeenteraad Waalwijk

Griffie Waalwijk
Griffier | gemeenteraad Waalwijk

(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

Gemeente Goeree-Overflakkee
(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie