Advertentie

Burgemeester Scherpenzeel legt bom onder herindeling

Het voorstel tot herindeling van Barneveld en Scherpenzeel moet vandaag niet worden vastgesteld. Dat vindt de Scherpenzeelse waarnemend burgemeester Eppie Klein.

06 juli 2021
exit-2.jpg

Het herindelingsvoorstel Barneveld-Scherpenzeel moet vandaag niet worden vastgesteld. Die oproep doet de Scherpenzeelse waarnemend burgemeester Eppie Klein aan Provinciale Staten. Pas als de integriteit van het herindelingsproces niet meer ter discussie staat, kunnen PS een weloverwogen besluit nemen.

Streep

Dat schrijft Klein vandaag in een mail aan alle Statenleden. Om zes uur vanavond begint het debat in de Staten over het herindelingsvoorstel van Gedeputeerde Staten (GS). Vanavond moet een besluit over de herindeling worden genomen. Hoewel het niet in zijn mail staat, kan tussen de regels worden doorgelezen dat wat Klein betreft definitief een streep door het herindelingsplan moet worden gezet. Tijdens een hoorzitting van PS over de herindeling had Klein al gesteld dat er geen noodzaak tot herindeling is. Als PS vandaag geen besluit nemen, is de door de GS gewenste herindelingsdatum van januari 2023 sowieso van de baan, in verband met wettelijke termijnen.

 

Bijzondere boodschap

Het is niet alleen een bijzonder moment waarop Klein met deze oproep komt. Ook de boodschap is uitermate bijzonder. Bij zijn aanstelling begin dit jaar heeft Klein van de Gelderse commissaris van de koning John Berends de opdracht gekregen ervoor te zorgen dat Scherpenzeel met Barneveld gaat fuseren, conform het besluit van GS van januari dit jaar. ‘De waarnemend burgemeester begeleidt het proces dat de gemeente doorloopt naar aanleiding van het besluit dat GS heeft genomen op 12 januari jl. ten aanzien van de op handen zijnde bestuurlijke fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld’, zo luidde de officiële opdracht.

 

Integriteitsworsteling

Klein worstelt met zijn persoonlijke integriteit in deze omstreden en van bovenaf opgelegde herindeling, zo schrijft hij in zijn mail. ‘Zo’n ingrijpend advies kan, zeker gezien het ontbreken van draagvlak in Scherpenzeel, alleen in een uiterst zorgvuldig proces tot stand komen. Zolang de integriteit van het proces niet boven elke twijfel verheven is, vind ik het erg lastig om dit herindelingsadvies aan de inwoners van Scherpenzeel uit te leggen. Draagvlak is er niet onder de Scherpenzelers (82 procent is tegen) en er liggen twee verzoeken tot integriteitsonderzoek naar de handelswijze van GS in het herindelingsproces. Klein stelde al eerder het verzoek tot integriteitsonderzoek te ondersteunen.

 

Te veel schade

De Scherpenzelers hebben wel grote behoefte aan duidelijkheid, stelt Klein tegelijkertijd. ‘Dit proces duurt al te lang en heeft, voor zover ik kan beoordelen, al te veel schade toegebracht. Mijns inziens is de reden dat het zo lang duurt dat de urgentie ontbreekt.’ En: ‘Vorige week (na verzoek tot integriteitsonderzoek, red) heb ik aangegeven dat mij over het onderhavige proces veel, heel veel vragen bereiken, waarop ik geen antwoord kan geven. Sindsdien is het aantal verontrustende vragen en signalen alleen maar toegenomen. Dit alles raakt mijn persoonlijke integriteit. Als burgervader vind ik dat Scherpenzeel op de zorgvuldigheid van ‘de overheid’, waar wij allen onderdeel van uitmaken, moet kunnen vertrouwen’, aldus Klein in zijn mail. ‘Ik wil u dan ook dringend in overweging geven om dit herindelingsadvies vandaag niet vast te stellen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie