Bewoner moet appelgroen huis overschilderen
De Raad van State heeft woensdag besloten dat een inwoner van Den Helder haar appelgroene woning moet overschilderen in een andere kleur. De gemeente vindt de helgroene kleur te veel afwijken van andere huizen in de buurt, en de raad is het daarmee eens.

De Raad van State heeft woensdag besloten dat een inwoner van Den Helder haar appelgroene woning moet overschilderen in een andere kleur. De gemeente vindt de helgroene kleur te veel afwijken van andere huizen in de buurt, en de raad is het daarmee eens.
Welstandsexces
De raad benadrukt dat het er niet om gaat of de groene kleur van het huis 'mooi of vrolijk' is, maar om de vraag of de kleur zodanig afwijkt van de welstandseisen dat sprake is van een 'welstandsexces'.
De vrouw mag nu een nieuwe kleur ter goedkeuring voorleggen aan de gemeente. Hierin 'behoudt zij enige mate van keuzevrijheid', aldus de Raad van State. Als ze de woning niet zelf gaat verven, dan mag de gemeente dat doen op haar kosten.
Passender kleur
De vrouw liet het huis in 2017 groen schilderen, maar overtrad volgens de gemeente daarmee het welstandsbeleid. Den Helder eiste dat ze het huis binnen een jaar een passender kleur zou geven. Dat weigerde ze en ze spande een rechtszaak aan. De rechtbank Amsterdam stelde de vrouw in september 2019 in het ongelijk. Ze liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep bij de Raad van State. (ANP)
Reacties: 21
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dus je wordt door de kat of door de hond gebeten. Van mij mogen ze overigens dat hele welstandbeleid afschaffen maar de tegenstanders zeggen dan altijd dat je "Belgische toestanden" kunt verwachten. Als we dat willen accepteren prima. In beginsel gaat een ieder over zijn eigen bezit, tenzij dat een ander hindert.
Onafhankelijkheid is ver te zoeken bij deze rechterlijke instantie.
de Raad van State mag ook wel afgeschaft worden.
Laten de rechtbanken zich maar over deze geschillen buigen en uitspreken.
U mag ook een liefhebber van die kleur zijn, maar blijkbaar is de buurt dat verder niet en een dergelijke kleur voor de buitenkant zie ik niet. Het spat eruit zoals iedereen met redelijk goede ogen kan zien.
Als buren daarnaast komen wonen als die felle kleur er al is (dat punt heb je ook met bomen), maar in de regel is dat niet zo. Indien een hele straat losstaande huizen heeft en iedereen heeft een voorkeur voor felle kleuren dan is het geen probleem.
Deze mevrouw is tot het uiterste gegaan om haar zin te krijgen en tot de Raad van State hebben blijkbaar veel mensen de buren gelijk gegeven. Deze mevrouw drijft het op de spits om zo ver te gaan en heeft haar starre strijd verloren. Het draait in de kern om redelijkheid en billijkheid als mensen verschillende belangen hebben. Nou dat is nu uitgevochten. De druiven zijn dan wellicht zuur voor deze halsstarrige mevrouw, die er ook niet erg onder gebukt leek te gaan op t.v.
Als iedereen met problemen met de overheid de kans had zo'n lang proces te volgen en met een uitspraak van het hoogste orgaan dit af te sluiten, dan had Pieter Omtzigt heel wat minder tijdrovende dossiers.
U gooit alles op een hoop en elke situatie is anders en moet daarop beoordeeld worden. Bovendien ook de tijd. Je had toen ook rijtjeshuizen met heel veel glas en kleurvlakken tussen het glas en felgekleurde voordeuren. Na de oliecrisis en natuurlijk ook niet het dubbelglas van nu, bleken die woningen veel te veel duurder geworden energie te slurpen. Toen kon dat gebouwd worden vanwege ook de luxe van het gevonden gas en waarvoor nu onze Groningse medelanders de tol voor betalen en die diepe zakken van minister Hoekstra blijkbaar niet toegankelijk zijn.
NB: Naar het Europese Hof voor de rechten van de mens lijkt mij volkomen bespottelijk en die mensen hebben wel belangrijker zaken aan het hoofd. Ze komen nu al om in het werk. Maar u bent wel een goede pleiter voor de werkgelegenheid van juristen. Niks is te gek daarvoor kennelijk.
Als die culturen in die commissies zitten en een koers volgen waarbij buurtbelangen nihil zijn, dan gaan buurtbewoners rechtstreeks naar de rechter. Die kijkt wel naar de specifieke context en redelijkheid en billijkheid. Ook als rechters uit die culturen komen, die u noemt. Althans, dat is te hopen! Deze uitspraak van de Raad van State heeft al een precedent geschapen.
Aardige filosofische vraag is. 20% van de bevolking heeft een migratieachtergrond. Hoeveel culturen zitten in die 20%? 150? Meer? Hoeveel hebben een voorkeur voor felle kleuren? Hoeveel voor simpel wit of zoiets? Hoe moet je dan die commissie samenstellen? Op hun tradities qua kleurvoorkeur? Het lijkt mij dat die ook naar de specifieke omstandigheden in een buurt moeten kijken. Anders moet je in een dergelijke commissie een afspiegeling van al die culturen binnen die 20% zetten en hen het laten uitvechten wat een acceptabele kleur is of niet? Hebben die dan een 50% inbreng en de autochtonen in die commissie, die nog 80% van de bevolking uitmaken, ook 50%? Niet echt een afspiegeling van de Nederlandse samenleving, maar dat kan lokaal sterk verschillen. Context, context, context...
Nou scheelt het dus ook hoe de bevolkingssamenstelling in een buurt is, maar toch blijft een specifieke situatie het uitgangspunt als je dit behoorlijk wil beoordelen.
Dat is een leuk format voor een televisieprogramma en dan de discussies volgen als er een schaduw commissie wordt ingesteld op bovengenoemde wijze en die echte aanvragen gaat bekijken, of bedachte aanvragen met acteurs, om het wat spannender te maken, want zoveel mensen als die mevrouw in Den Helder zullen er niet zijn, veronderstel ik. Dat is een buiten categorie, die volgens mij de aandacht heerlijk vindt.
Ben het met u eens.
Algemeen:
Deze mevrouw heeft geen boerderijtje op het platte land gekocht, die zij desnoods pimpelpaars met donderwolkjes kan verven aan de buitenkant.
Gelet ook op haar kleding is zij dol op felle kleuren, maar vrijheid gaat zo ver, dat je anderen daar niet mee schaden mag. De woningen ernaast zouden minder verkoopbaar kunnen worden of minder waard.
Wanneer je in een rijtjeswoning woont, of je woning pal naast andere woningen staat, die qua kleur wat afgestemd zijn op elkaar, mag je ook wel nodige burgerschap betrachten en niet alleen egocentrisch naar je eigen belangen en voorkeuren kijken en maling hebben aan buren en hun belangen. Zij kan prima binnenshuis al die felle kleuren toepassen. Die buitenkant zo schilderen suggereert een behoefte om de boel uit te dagen, aandacht te trekken en op de spits te drijven, om wat voor reden dan ook.