Overslaan en naar de inhoud gaan

College tovert vierde variant uit hoge hoed

De gemeente Teylingen vroeg de inwoners te kiezen uit drie varianten voor de herinrichting van recreatie-eiland Koudenhoorn. De bevolking…

Duidelijk
‘Je wekt de indruk dat je mee mag praten, en vervolgens doe je waar je zelf zin in hebt,’ vat Pvda-raadslid Marijke Haroun-Mosterd de gang van zaken samen. Het voorstel van het college verbaast haar vooral omdat er een hele duidelijke voorkeur voor het eerste scenario naar voren kwam uit de inspraak. Van de 125 reacties waren er 72 positief over variant 1, ‘Natuurlijk evenwicht’. Dat zijn er beduidend meer dan voor het tweede scenario ‘Hart voor recreatie’ (15 voor) en het derde ‘Ruimte voor recreatie’. (16 voor).

 

Stiltegebied

Volgens Haroun hoef je van het gebied geen stiltegebied te maken, ook niet op basis van de uitkomst van de inspraak. ‘Maar het college moet de natuurwaarden wel de boventoon laten voeren, ook bij de recreatie. Dat betekent dat je alleen ruimte moet geven aan kleinschalige, rustige evenementen als je een evenementenplek creëert. Dus geen megapopconcerten. Of die beperkingen worden gesteld door het college is nog onduidelijk,’ zegt Haroun.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Compromissen

Frans Nederstigt van de ChristenUnie zet ook z’n vraagtekens bij de ‘plus’ van de nieuwe variant, die scenario 1+ wordt genoemd door het college. ‘Het zou anders geweest zijn als de voorkeur bij de inspraak erg verdeeld was, maar nu de voorkeur zo duidelijk bij de eerste variant is, moet je daar echt rekening mee houden,’ zegt Nederstigt.

Compromissen
Hoewel de uitkomst van de inspraak aansluit bij de visie van de ChristenUnie, die ook graag veel natuur en weinig horecavermaak wil op het eiland, nuanceert Nederstigt toch de indruk van de PvdA dat het college zich weinig aantrekt van de inspraak. ‘Het gaat in de politiek om compromissen, je moet je niet blind staren op varianten. Ik ben in ieder geval tevreden dat ‘natuur in evenwicht’ de basis vormt.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Ontwikkeling

Rob ten Boden van de lokale partij Trilokaal, had juist graag meer mogelijkheden voor horeca en ‘ontwikkeling van het gebied’ gezien. Hij kan zich vinden in de ‘plus-variant’ van het college. ‘Ik ga ook niet pleiten voor nog meer voorzieningen, want je moet wel rekening houden met de inspraak.‘

Bouwstenen

Volgens het college is aanpassing van de natuurvariant met onder meer een evenementenweide, paviljoen en historische werf, juist het gevolg van de inspraak. ‘Er zijn ook mensen die hier hun voorkeur voor hebben uitgesproken,’ zegt een woordvoerder. ‘Bovendien zijn de varianten opgebouwd uit bouwstenen en kan ook de gemeenteraad uiteindelijk nog bouwstenen erbij plaatsen of weer weghalen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. van Velzen

Voortaan goed vastleggen wat inspraak voor gevolgen heeft op door het gemeentebestuur te maken keuzes. Als uitgangspunt is inspraak gericht op meningsvorming en niet op meebeslissen.

Op 26 augustus 2010, 19:07

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in