Niet bevoegd
Op eerdere raadsvragen van GroenLinks over de kwestie heeft het college geantwoord dat zij zich niet bevoegd acht om aan iemand die langer dan vier weken in het buitenland is een uitkering te geven, ook als de afwezigheid komt door overmacht.
Dringende reden
‘De Wet werk en bijstand kent het begrip “overmacht” niet,’ schrijft het College. ‘De Wet werk en bijstand kent wel het begrip: “zeer dringende redenen”. Onder zeer dringende redenen wordt in de jurisprudentie verstaan: een acute noodsituatie waardoor er blijvend ernstig psychisch of lichamelijk letsel dreigt te ontstaan.’ Het ministerie van Sociale Zaken bevestigt dat de wet geen rekening houdt met overmacht, anders dan de ‘zeer dringende redenen’.
Onbekend probleem
Volgens Divosa, de club van managers van Sociale Diensten, levert het ontbreken ‘overmacht’ bij het vier-wekencriterium niet vaak problemen op. ‘Het is hier in ieder geval niet bekend,’ zegt de woordvoerder.
Kan niets
Volgens B en W van Enschede is het ‘erg vervelend voor de betrokkene’, maar kan zij niets anders door de wet. Het ministerie ziet het ontbreken van overmacht echter niet als lacune in de wet. ‘Dit is hoe het is geregeld en wij hebben geen plannen om de wet aan te passen,’ zegt de woordvoerder.
Sober
De PvdA-fractie twijfelt aan de lezing van het college en het ministerie en heeft opnieuw raadsvragen gesteld. Volgens fractievoorzitter Laurens van Lier moet en kan de gemeente wel degelijk een uitzondering maken voor overmacht. ‘Je moet mensen niet korten op een uitkering die al sober is, als zij er duidelijk niets aan kunnen doen,’ zegt Van Lier.
Geen uitkering ondanks overmacht
De PvdA in Enschede wil dat de gemeente toch rekening houdt met overmachtsituaties bij het verblijf in het buitenland van…