Beleid
Nog maar veertien gemeenten doen mee aan het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR). Gedachte achter het GIR is dat er een algemener beeld ontstaat van agressie tegen ambtenaren, waardoor er beleid kan worden gemaakt dat agressie tegen overheidspersoneel tegengaat. ‘Maar dan moeten er wel meer deelnemers bij komen’, zegt projectleider Frans van de Kroft.
Registreren agressie nog geen succes
Het vorig jaar ingestelde registratiesysteem voor geweldsincidenten tegen gemeente-ambtenaren komt maar moeizaam van de grond, blijkt uit…
Speerpunt
De bestrijding van agressie tegen ambtenaren staat hoog op de politieke agenda. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft het tot een van haar politieke speerpunten gemaakt.
Groot probleem
Binnen gemeenten wordt agressie tegen ambtenaren en hulpverleners als een groot probleem gezien. Recent onderzoek onder ruim zevenduizend ambtenaren van 130 gemeenten laat zien dat 67 procent ten minste één keer per jaar verbale agressie ondervindt. Bijna eenvijfde zegt slachtoffer te zijn geweest van ernstige bedreiging en intimidatie en bij 7 procent was sprake van mishandeling. Ook bleek dat meer dan de helft (55 procent) dit soort incidenten niet meldt.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij willen hierbij het beeld corrigeren dat gemeenten agressie en geweld niet registreren. Uit het Belevingsonderzoek veiligheid, agressie en geweld van juni 2009 bleek dat 84 procent van de aan het onderzoek deelnemende gemeenten (n=130) een registratiebeleid heeft. Inmiddels hebben 82 gemeenten besloten het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem GIR als onderdeel van hun agressiebeleid in gebruik te gaan nemen. Hiervan hebben veertien 14 gemeenten het GIR al geïmplementeerd. Daarnaast tonen veel gemeenten en ketenpartner UWV belangstelling om het GIR te gaan gebruiken op Werkpleinen voor werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden.