Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Besluit over schaliegas uitgesteld, gemeenten blij maar niet gerust
Wethouder Peter van de Wiel (Milieu) van Boxtel noemt het uitstel van een kabinetsbesluit ,,perfect, een prima eerste stap''.
1,5 jaar
Er komt een onderzoek naar alle mogelijke locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1 tot 1,5 jaar in beslag nemen. Pas daarna zal het kabinet een besluit nemen of er proefboringen naar schaliegas komen.
Goed nagedacht
,,Nu doorgaan was niet de beste weg'', zei Kamp in een toelichting op zijn besluit. ,,Ik heb goed nagedacht en goed geluisterd, zowel naar de reacties in het land als in Den Haag. Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn.''
Meer invloed lokale overheden
Volgens de minister worden door het onderzoek ook lokale bestuurders en bewoners beter betrokken bij mogelijke winning naar schaliegas. Kamp gaat bekijken hoe lokale overheden meer invloed kunnen krijgen bij het vaststellen van voorwaarden waaronder vergunningen voor opsporing en mogelijke proefboringen worden afgegeven. ,,De ongerustheid is nog niet weggenomen'', aldus wethouder Andries Poppe van de Noordoostpolder woensdagavond. ,,Ik ga pas weer rustig slapen als de procedure definitief is stopgezet.''
Eerste stap
Wethouder Peter van de Wiel (Milieu) van Boxtel noemt het uitstel van een kabinetsbesluit ,,perfect, een prima eerste stap''. Het gemeentebestuur van Haaren vindt het een goede zaak dat voorlopig niet naar schaliegas geboord zal worden. ,,Ik ben blij, maar nog niet helemaal blij'', reageerde burgemeester Frans Ronnes.
Kans op afstel kleiner
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks: ,,Het felle verzet tegen schaliegas heeft succes voor Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder, maar voor Nederland zijn we er nog lang niet.''
Boorbedrijf Cuadrilla vindt het jammer dat het langer duurt tot er wordt besloten. Maar directeur Frank de Boer denkt dat de kans op afstel door de keuze voor een zorgvuldig proces alleen maar kleiner wordt.
Drinkwater vervuild
De winning van schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat er onder meer schade aan het milieu kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De PvdA akkoord met de aanschaf van de JSF en de VVD akkoord met uitstel van de proefboringen. Zo heeft ieder weer wat gekregen.
@Wiet,
Lees eerst eens het verschenen rapport van Proceedings of the National Academy of Sciences medio juni 2013 en de daarin geschetste risico,s van drinkwatervervuiling met methaan. De ecologische schade is groter dan de schaliegasbaten.