Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambt valt veel wethouders te zwaar

Na de start van de nieuwe colleges is gezondheid het belangrijkste struikelblok voor wethouders.

Vallende wethouders
− Shutterstock

Na de start van de nieuwe colleges is gezondheid het belangrijkste struikelblok voor wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Slechts zestien wethouders zijn sinds het aantreden in de nieuwe collegeperiode om politieke redenen ten val gekomen, daarvan zijn er voorlopig slechts zes die definitief onderuit zijn gegaan. Opvallend is dat gezondheidsredenen in de eerste maanden na het aantreden van de nieuwe colleges een zo belangrijke afhaakfactor is geworden: zestien wethouders stopten tijdelijk of definitief om gezondheidsredenen.

Dat aantal is een verdubbeling in vergelijking met de start van eerdere collegeperioden. Soms was het gewoon pech omdat de pas aangetreden wethouder een ziekte onder de leden had, in andere gevallen vormde het nieuwe ambt een te grote aanslag op de gezondheid van de betreffende wethouders. Het hoge aantal wethouders dat na de start van de collegeperiode om gezondheidsredenen afhaakt, sluit aan op een ontwikkeling die in de afgelopen collegeperiode 2018-2022 zichtbaar is geworden. In de afgelopen vier jaren moest een recordaantal van 88 wethouders om gezondheidsredenen tijdelijk of definitief stoppen – een ruime verdubbeling in vergelijking met eerdere collegeperioden.

Het lijkt erop dat het ambt voor steeds meer wethouders fysiek en mentaal een te zware aanslag is op hun gezondheid. ‘Helaas herkennen wij de trend en vragen daar ook al langer aandacht voor in Den Haag’, aldus Marcelle Hendrickx, voorzitter van de landelijke Wethoudersvereniging en zelf wethouder in Tilburg.

Zij pleit voor het uit de wet halen van het maximum aantal wethouders en het – net als de burgemeester – een ondeelbaar ambt te laten zijn. ‘Nog te vaak zie je vreemde deeltijdconstructies, terwijl al die wethouders meer dan voltijds werkweken draaien. Het zou goed zijn als de wetgever deze signalen meer dan serieus neemt.’ Hendrickx: ‘Het gezondsheidsaspect is essentieel in het ambt. Het laat zien dat het wethouderschap een zware baan is met steeds meer verantwoordelijkheden op inhoud en door de toenemende regionale samenwerking ook steeds meer verantwoordelijkheden in verschillende netwerken.’

Lees hier meer over het onderzoek

Zie hier de lijst van de gevallen wethouders

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in