Advertentie

Beste Jonge Bestuurder 2015: Eelco Eerenberg

Tijdens de verkiezing Beste Lokale Bestuurder 2015 is ook de beste jonge bestuurder gekozen. Die prijs ging dit jaar naar Eelco Eerenberg uit Enschede.

21 januari 2016

De Enschedese wethouder Eelco Eerenberg (D66, Financiën) is de beste Jonge Lokale Bestuurder 2015. Dat blijkt uit een verkiezing die georganiseerd is door Binnenlands Bestuur. Bijna 7500 bestuurders, ambtenaren en lezers van Binnenlands Bestuur brachten hun stem uit.

Complexe uitdagingen
'Blij en verrast', is de D66-wethouder. 'Een heel mooi compliment, vooral omdat ik door collega's genomineerd ben.' Ondanks zijn 31 jaar heeft al een behoorlijke staat van dienst. Na een studie informatica werkte hij 3,5 jaar bij een adviesbureau. Daarna ging hij in Enschede aan de slag als wethouder, de jongste uit het college. Hij wordt geroemd om het gemak waarmee hij complexe bestuurlijke uitdagingen aangaat. Collega’s prijzen hem om zijn heldere manier van communiceren en de snelheid waarmee hij met oplossingen komt.

 
FC Twente

Naast Financiën heeft hij ook Onderwijs en Jeugdzorg in zijn portefeuille. Daarnaast is hij de laatste tijd flink bezig geweest met de financiële mallaise bij de noodlijdende voetbalclub FC Twente. Hij wist in die crisis tot een akkoord te komen met het bestuur van de club en tegelijkertijd de gemeenteraad achter zijn plan te krijgen om de club 32 miljoen euro te lenen. In een reactie zegt Eerenberg dat hij niet denkt dat alleen zijn optreden daar ervoor heeft gezorgd dat hij de prijs heeft gewonnen. 'We hebben ook twee keer een mooie begroting gepresenteerd en op het gebied van Onderwijs en Duurzaamheid hebben we mooie dingen bereikt. Dus ik heb de prijs vast niet alleen voor FC Twente gerekgen.'

Burgemeester
Een maand lang mocht hij zich eerste burger noemen toen waarnemer Fred de Graaf de Twentse hoofdstad verlaten had en zijn opvolger Onno van Veldhuizen nog niet gearriveerd was. Daarnaast heeft Eerenberg een indrukwekkende lijst nevenfuncties. Zo is hij bestuurder van onder meer een belastingkantoor, een crematorium, het COELO en heeft hij verschillende commissies binnen de VNG en de G32.


Beemsterboer en Schoonderwoerd
In de verkiezing Beste Jonge Lokale Bestuurder versloeg Eerenberg Jelle Beemsterboer, uit Schagen en Floris Schoonderwoerd uit Kaag en Braassem. Om tot een winnaar te komen, werden alle lokale bestuurders in Nederland door onderzoeksbureau Necker van Naem benaderd met de vraag collega’s te nomineren. Daaruit werd een shortlist gedestilleerd waarop één week lang gestemd kon worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie