Advertentie

Tynaarlose wethouder weg na conflict met fractie

De beste bestuurder van een kleine gemeente 2022, Miguel Ririhena, is niet langer wethouder in Tynaarlo na verschil van inzicht met fractie.

06 november 2023
Miguel Ririhena
Miguel Ririhena na de uitreiking van de prijs voor Beste Bestuurder van een kleine gemeente 2022Erik van der Burgt

De Tynaarlose wethouder Miguel Ririhena (46), dit jaar nog uitgeroepen tot beste bestuurder van een kleine gemeente in de verkiezing van Binnenlands Bestuur, is afgelopen week per direct opgestapt. Er ligt volgens hem een ‘onoverkomelijk verschil van inzicht en stijl’ met de lokale GroenLinks-fractie aan ten grondslag.

Adviseur VTH-werkprogramma

JS Consultancy namens de Omgevingsdienst Brabant Noord
Adviseur VTH-werkprogramma

Leidinggevende P&O en Flexpool

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende P&O en Flexpool

Hoog tempo

‘Mijn drang om op hoog tempo zaken op te pakken en op te lossen past niet bij de zorgvuldigheid die de fractie bezigt’, laat Ririhena weten in een verklaring op de website van de gemeente. ‘In mijn ogen is perfectie de vijand van het haalbare. Na overleg met de fractie hebben we daarom besloten dat ik stop als wethouder. Ik betreur de situatie omdat ik mijn rol als wethouder met plezier vervulde.’

Bevlogen en gepassioneerd

Voordat hij in 2022 wethouder kunst & cultuur, sociaal domein, onderwijs en sport werd, was Ririhena vier jaar raadslid en vanaf 2020 ook fractievoorzitter voor GroenLinks. ‘Binnen de organisatie staat hij bekend als een bevlogen en gepassioneerd bestuurder’, staat op de website van de gemeente. ‘Zo zette hij zich het afgelopen jaar met verve in voor het behoud van museum de Buitenplaats in Eelde.’

Daadkrachtig bestuurder

In een interview met Binnenlands Bestuur noemde hij zijn uitverkiezing tot Beste Bestuurder van een kleine gemeente een ‘teamprestatie’. ‘Een collega-wethouder had net zo goed de beste bestuurder van een kleine gemeente kunnen worden, en dat zou ik hem of haar van harte hebben gegund.’ Zijn stemmers vonden onder meer dat Ririhena zich 'daadkrachtig' inzet voor Tynaarlo. Hij werd gewaardeerd als een 'toegankelijke, transparante en betrokken wethouder'. 

In mijn ogen is perfectie de vijand van het haalbare

De opgestapte Tynaarlose wethouder Miguel Ririhena

Snelheid 'onverwacht'

In het Dagblad van het Noorden laat GroenLinks-fractievoorzitter Gea Bijkerk weten dat de snelheid waarmee Ririhena vertrekt ‘onverwacht’ is. ‘We voeren al langere tijd intensieve gesprekken, maar geen van ons had vorige week gedacht dat we nu al tot deze conclusie zouden komen. Uiteindelijk heeft Miguel daar zelf een keuze in gemaakt.’ De inhoud van die gesprekken noemt ze vertrouwelijk. ‘Ik vind het niet van respect getuigen om daar nu over te praten.’

Deur staat open

Vanwege de snelheid van zijn vertrek is er nog geen vervanger voor Ririhena gevonden, al denkt Bijkerk dat er ‘genoeg geschikte kandidaten’ zullen zijn. En: ‘Het landelijke bestuur van de partij heeft daar ook nog een mening over.’ De fractie bespreekt de ontwikkelingen eerst intern. Bijkerk zegt te hopen goed uit de ontstane impasse te komen. ‘Miguel heeft zich keihard ingezet voor deze gemeente, dat waarderen we enorm. De deur staat altijd open voor hem.’

Groot verlies

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo noemt het vertrek van Ririhena op de website van de gemeente ‘een groot verlies voor het college’. ‘Deze beslissing zagen we niet aankomen en het heeft een grote impact. Uiteraard vooral voor Miguel, maar ook voor de mensen in de organisatie die graag met hem samenwerkten. We wensen Miguel het allerbeste toe.’ De overige collegeleden nemen de komende tijd zijn werkzaamheden over.

Ririhena is gevraagd om een nadere reactie, maar onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
"al denkt Bijkerk dat er ‘genoeg geschikte kandidaten’ zullen zijn. En: ‘Het landelijke bestuur van de partij heeft daar ook nog een mening over.’"

Opmerkelijk. Niet alleen dat er in Tynaarloo ‘genoeg geschikte kandidaten’ zullen zijn. Maar ook dat het landelijke GroenLinks daar een mening over heeft.

Voor GroenLinks is de gemeentelijke politiek kennelijk een vanzelfsprekend verlengstuk van de landelijke politiek. Overigens herkenbaar in veel andere gemeenten waar GroenLinks in de coalitie zit.
Niet alleen in strijd met letter en geest van de Gemeentewet, maar ook niet goed voor het vertrouwen van de lokale burger in eigen gemeenteraad en bestuur.
Advertentie